Na zagrijano ulje stavite sitno narezani luk i popecite do zlatne boje. Dodajte opranu i ocijeđenu rižu pa kratko popecite.
Zatim dodajte grašak i ulijte tople vode da prekrije sadržaj. Dodajte kokošji temeljac i promiješajte da se otopi.
Pirjajte uz povremeno miješanje i dodavanje tople vode te posolite i popaprite. Neposredno prije nego što je riža kuhana i tekućina pokuhala dodajte narezanu mozzarellu i parmezan te na kraju maslac.
Smjesu stavite u posudu i stavite u hladnjak da se ohladi. Od ohlađene smjese formirajte kuglice koje potom panirajte. Prvo ih uvaljajte u brašno, zatim u razmućena posoljena jaja, pa u krušne mrvice.
U zagrijano ulje uronite okruglice te pecite do zlatno rumene boje. Izvadite ih na upijajući papir da uklonite višak masnoće.
Za umak, jogurtu dodajte majonezu, sok limuna, sol, crni papar i kopar pa promiješajte.
Sastojci za 2 osobe
½ glavice luka
100 g Zlato polje Arborio riže
100 g konzerviranog Grašaka Podravka
1 Kokošji temeljac za jela Podravka
sol
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
60 g mozzarelle
40 g naribanog parmezana
80 g maslaca
Za paniranje:
120 g krušnih mrvica
3 jaja
sol
80 g Glatkog brašna Podravka
ulje za duboko prženje (oko 700 ml)
Za umak:
200 g čvrstog jogurta
1 žlica majoneze
2 žlice ocijeđenog soka limuna
sol
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
Vegeta Maestro kopar
Posluživanje: Ovo toplo predjelo poslužite s umakom koji će osvježiti vruće okruglice.
Savjet: Isto tako možemo se osvrnuti na daleku Kinu i zamiješati uz sve ove navedene sastojke wasabi pastu. Tada imamo nešto ljuću varijantu ovog umaka koja sjajno upotpunjuje priču grašku. Rizi bizi kuglice mogu biti kao samostalno toplo predjelo posluženo uz rashlađeni umak ili kao prilog toplim jelima.
Recept je preuzet s www.coolinarika.com
Više recepata potražite OVDJE