Pojavili se iznenađujući kukci koji ovih dana zbunjuju građane

Autor: Poslovni.hr , 19. srpanj 2024. u 12:53
Ilustracija: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ako se pojave u nekom prostoru, nije potrebno provoditi mjere dezinsekcije.

Posljednja dva do tri tjedna, a posebice posljednjih dana Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar primio je velik broj upita građana zbog iznenadne pojave crnih kukaca u stanovima, kućama te zatvorenim prostorima općenito.

Građani sumnjaju da se radi o crnim žoharima, no najčešće su u pitanju trčci (Carabidae), kukci iz skupine kornjaša ili tvrdokrilaca (red Coleoptera), a jedna od čestih vrsta koju uočavaju je Harpalus rufipes. Trčci su predatorski kukci iz prirode, polja i okućnica, s tvrdim tamnim oklopom, okretni i brzi, s dobro razvijenim nogama za trčanje, piše Krenizdravo.

Imaju dobro razvijene čeljusti, hrane se manjim kukcima, puževima i ličinkama kukaca. S obzirom na to da se zadnjih dana često pojavljuju u našim domovima, zasigurno su im uvjeti ove godine pogodovali u razvoju.

Ako se pojave u nekom prostoru, nije potrebno provoditi mjere dezinsekcije. Iz prostorija ih možemo ukloniti mehaničkim metodama (sakupljanjem i puštanjem natrag u prirodu ili jednostavno usisavanjem).

Komentirajte prvi

New Report

Close