Planirate putovanje u Tunis? Evo što svakako morate vidjeti!

Autor: Tomislav Hrastovčak , 11. lipanj 2013. u 15:20
Foto: Tomislav Hrastovčak

Poslovni.hr posjetio je Tunis te izdvajamo nekoliko lokacija i odredišta koje svaki turist i dobronamjerni putnik ne bi smio propustiti!

Ako vam je prva asocijacija na Tunis pustinja, deve ili možda Arapsko proljeće, vrijeme je da ipak malo promijenite mišljenje. Ova sjevernoafrička zemlja, smještena između Alžira i Libije, ističe se raznolikošću prirode i krajolika, kao i bogatom kulturno-povijesnom baštinom, koja će posebno oduševiti one koje privlači povijest Rimskog Carstva. Na sjeveru  Tunisa, koji obiluje zelenim šumama, brežuljcima i  plažama, gotovo svaki Mediteranac će se osjećati kao kod kuće, dok prava egzotika počinje u unutrašnjosti i južnim predjelima gdje će vas dočekati Sahara, oaze i isušena slana jezera. Poslovni.hr posjetio je Tunis te izdvajamo nekoliko lokacija i odredišta koje svaki turist i dobronamjerni putnik ne bi smio propustiti!

Zaghouan
Djebel Zaghouan najviši je vrh u istočnom Tunisu (1295 metara), a u podnožju se nalaze ostaci rimskog hrama, poznatog kao 'Hram vode' ili Nimfej, odakle su stari Rimljani skupljali hladnu izvorsku vodu koja je kroz akvadukt odlazila do drevne Kartage. Tehnička umješnost Rimljana posebno dolazi do izražaja kad shvatite da je Kartaga bila udaljena više od 100 kilometara! 

 

U blizini planine nalazi se pak gradić Zaghouan, u kojem je poseban doživljaj naći se u vrijeme sajma, kada gradsku cestu 'okupiraju' štandovi sa svake strane, privlačeći rijeke ljudi.

 

Thuburbo Majus
Zapadno od Zaghouana smjestio se Thuburbo Majus, veliko rimsko nalazište u kojem se mogu vidjeti ostaci hramova, kupelji, mozaika, foruma, amfiteatra i tadašnjih kuća, a sve zajedno daje laku predodžbu kako se nekad živjelo u antičko doba.

 

Dougga
Thuburbo Majus je tek priprema za ono što se može vidjeti u Douggi, koja se smatra najbolje očuvanim rimskim gradićem u Sjevernoj Africi. U Douggi su nekad živjeli Punjani, a Rimljani su je zauzeli sredinom 1. stoljeća, izgradivši među ostalim veliko kazalište i trg s 'ružom vjetrova', odnosno uklesanim smjerokazom pomoću kojeg se i danas može odrediti otkuda puše vjetar. Ostaci kazališta pokazuju i koliko su Rimljani pri gradnji pomno vodili računa o akustici. Dougga se od 1997. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

 

Tabarka
Tabarka je slikovit gradić smješten na sjevernoj obali Tunisa, u blizini alžirske granice. Poznat je po ribolovu i vađenju koralja, ali i tradicionalnom jazz festivalu, koji posjećuju i kulturnjaci iz drugih zemalja. Posebnu pozornost u Tabarci privlače oštre stijene uz plažu, zanimljivog i pomalo 'nezemaljskog' oblika.

 

Kartaga
Jedno od najpoznatijih antičkih nalazišta uopće, Kartaga je bila fenička prijestolnica zbog koje su se vodili krvavi Punski ratovi, pri čemu će u povijesti zauvijek ostati zabilježena priča o kartaškom vojskovođi Hanibalu koji je slonovima krenuo na Rim. Kartagu su Rimljani do temelja uništili 146. godine prije nove ere, a zatim na njenom mjestu izgradili novi grad.

 

Nalazište je smješteno u predgrađu grada Tunisa, a ističe se po ostacima velebnih termi cara Antonina Pija, koje su sagrađene u 2. stoljeću nakon Krista. Od njih je danas uglavnom sačuvano nekoliko mramornih stupova. Kraj nalazišta je smješten i povijesni muzej u kojem se mogu razgledati arheološki ostaci feničke i rimske kulture.

 

Sidi Bou Said
Sidi Bou Said poznat je i pod nazivom 'grad umjetnika', jer je kroz povijest privlačio mnoge europske i tuniške slikare. Mediteranski gradić obiluje slikovitim bijelim kućama s plavim pročeljima i krovovima, a jedno od najpoznatijih lokacija u njemu je svakako kafić Cafe des Nattes, uređen u orijentalnom stilu, a u kojem posjetitelji često dolaze odmoriti se uz šišu i čaj,  po mogućnosti onaj od mente s pinjolima.  

 

Grad Tunis
Tuniška metropola s okolicom broji više od 2 milijuna stanovnika i riječ je o modernom, kozmopolitskom gradu u kojem se isprepliću utjecaji arapske i europske (pogotovo francuske) kulture. Kontrast suvremenoj arhitekturi daje medina ili stari dio grada u čijim su se labirintskim prolazima i zakutcima smjestili brojni trgovci suvenirima, odjećom, parfemima, posuđem…

 

Cjenkanje je neizbježno, ponekad i dugotrajno, ali to je ono što daje čar. U Tunisu su smještene i zgrade državnih službi, a zanimljivo je kako je njihovo ministarstvo unutarnjih poslova sasvim nediskretno omeđeno – bodljikavom žicom, kao podsjetnik na politička previranja u nedavnoj prošlosti.

 

Sousse
Treći po veličini grad u Tunisu, smješten na istočnoj obali, jedno je od glavnih turističkih odredišta u zemlji, zahvaljujući hotelskim kompleksima, kazinima, restoranima i marini, a prednost mu je i što se nalazi samo dvadesetak kilometara od međunarodne zračne luke u gradu Monastiru. Glavne lokacije od povijesnog značaja su pak utvrda 'ribat' i džamija, koje potječu iz 9. stoljeća te medina s trgovačkim uličicama, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

 

Kairouan
Sveti muslimanski grad Kairouan, također na listi UNESCO-a, svjetski je poznat po svojoj Velikoj džamiji, koja je podignuta još u 7. stoljeću. Riječ je o prvoj džamiji koja je podignuta u Sjevernoj Africi, a godišnje je posjeti na tisuće muslimanskih hodočasnika. 

 

El Jem
Evo ponovno nečeg za ljubitelje starorimske kulture! U gradiću El Jemu na istoku Tunisa nalazi se dobro očuvani rimski amfiteater, koji je mogao primiti više od 30 tisuća posjetitelja, što ga čini trećim najvećim na svijetu. U blizini vas možda dočeka i mještanin s devom, s kojom se možete fotografirati za jedan dinar (cca 4 kune), a u kafićima ispred amfiteatra nemojte se začuditi ako vas konobar pozdravi na hrvatskom jeziku. Amfiteatar također se nalazi pod UNESCO-ovom zaštitom.

 

Matmata
Put prema jugu dovest će vas do naselja Matmate, u kojem možete posjetiti neku od podzemnih kuća Berbera (koje još nazivaju i trogloditskim) te osjetiti tradicionalni život tog starog naroda. Filmofili svakako ne bi smjeli propustiti posjet hotelu Sidi Driss, građenom u berberskom stilu, u kojem su snimane neke od scena iz slavnih Ratova zvijezda.

 

Douz
Grad Douz poznat je i kao 'vrata Sahare' i taj naziv govori dovoljno. Tu počinje prava pješčana pustinja s oazama, a turisti mogu isprobati kako to izgleda jahati devu! Mali savjet: čvrsto se držite kada se diva diže ili spušta!

 

Chott el Jerid
Najveće slano jezero u Sahari, Chott el Jerid, zauzima površinu od 7.000 kilometara kvadratnih, a ljeti je gotovo u potpunosti isušeno. Prolaskom kroz ogromno osušeno područje možda ćete zamijetiti i  napuštenu barku sa zastavicom kako stoji praktički usred ničega. Ne, nije riječ o fatamorgani. 

 

Tozeur
Sjeverozapadno od slanog jezera, prema granici s Alžirom, smjestio se slikovit grad Tozeur, poznat po oazama i plantažama datulja te po tradicionalnim građevinama sa specifičnim ciglenim fasadama.

 

Česta turistička odredišta su obližnje planinske oaze Chebika i Tamerza te pustinjsko brdo Ong Jemel ('Devin vrat'). Avanturisti i ovisnici o adrenalinu ovdje mogu isprobati i uzbudljivu pustinjsku vožnju džipovima.

 

Fotografije: Tomislav Hrastovčak

 

Komentirajte prvi

New Report

Close