Kad sljedeći put zatražite neko piće s ledom u kafiću, razmislite dobro je li to baš pametna ideja. Led u kafićima i restoranima brze hrane u novom se istraživanju pokazao kao pravo leglo bakterija, jer ih u prosjeku ima više nego voda u WC školjci, što je posljedica rjeđeg čišćenja ledomata.
Iako nijedan od uzoraka nije predstavljao prijetnju za zdravlje, britanski državni laboratoriji koji su provele ispitivanje uzoraka ipak se slažu da se radi o priličnom riziku za zdravlje, piše B92.
Jedno istraživanje je također pokazalo da se u piću koje svi naručujemo krije najviše bakterija, a to je čaša vode ili gazirani sok s kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 posto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.
Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete primijetiti da je kriška limuna koju dobivate u čaši već unaprijed isječena, a da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi što je idealno okruženje za bakterije.
Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu preživjeti i razmnožavati se u alkoholnim pićima.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu