Konzumiranje veće količine procesuirane hrane značajno povećava rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca te može dovesti do srčanih bolesti i rane smrti i kod muškaraca i kod žena, pokazuju dvije nove, velike studije provedene u Sjedinjenim Državama i Italiji.
Procesirana hrana uključuje unaprijed zapakirane juhe, umake, smrznutu pizzu, gotova jela i namirnice kao što su hrenovke, kobasice, pomfrit, gazirana pića, kolačići i torte iz trgovine, bomboni, krafne, sladoled i još mnogo toga.
“Doslovno stotine studija povezuju procesuiranu hranu s pretilošću, rakom, kardiovaskularnim bolestima i ranom smrtnošću”, rekla je nutricionistkinja Marion Nestle sa Sveučilištu New York, a prenosi Index.
Studija Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women: results from three prospective US cohort studies, koja je provedena u SAD-u, ispitivala je prehranu više od 200.000 muškaraca i žena do 28 godina te otkrila vezu između procesuirane hrane i raka debelog crijeva. No, ta je veza zabilježena samo kod ispitanika muškog spola, ne i kod žena, piše CNN.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu