Ovo je 5 činjenica o šećeru koje prehrambena industrija ne želi da znate

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2014. u 16:38
Thinkstock

Kao što svi znamo, šećer je vrlo ozlogašen dodatak prehrani, ali većina ljudi ga konzumira svakodnevno u velikim količinama, a da toga možda nije niti svjesna.

Kao što svi znamo, šećer je vrlo ozlogašen dodatak prehrani, ali većina ljudi ga konzumira svakodnevno u velikim količinama, a da toga možda nije niti svjesna.

SF Gate je objavio članak u kojem nabrojao niz stvari koje 'prehrambena industrija ne želi da znate o šećeru', velikim dijelom navodeći statistike vezane za američko tržište i populaciju.

Međutim, na top listi nalazi se i nekoliko zapanjujućih činjenica koje su relevantne za sve. Izdvajamo pet najzanimljivijih.

  • Bijeli kruh, bijela riža i tjestenina, odnosno gotovo sve što se proizvodi od bijeloga brašna, ponaša se kao šećer pri konzumaciji, te samim time takva hrana može pridonijeti razvijanju dijabetesa.
  • Hrana koju često smatramo zdravom i dobrom za tijelo, često to uopće nije. Jogurt je zdrav, zar ne? Baš i ne, ukoliko se u njemu nalaze razni zaslađivači i voćni sirupi.
  • Dijetalni sokovi također nisu bezopasni, s obzirom da pojedina istraživanja sugeriraju kako umjetni zaslađivači mogu u tijelu razviti želju za šećerom.
  • Kada se masnoća uklanja iz hrane, postajemo još deblji. Naime, kada proizvođači prehrambenih proizvoda smanjuju količinu masnoće, obično ih zamijenjuju s dodanim šećerom.
  • Šećer se krije tamo gdje uopće ne očekujemo. Primjerice, kečap može sadržavati i do 23 posto šećera, a preljevi za salatu 29 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close