Hipertenzija ili visok krvni pritisak je najčešći faktor rizika za srčana oboljenja koji se može spriječiti. Lijekovi se često propisuju za snižavanje krvnog pritiska, međutim, promjene načina života, uključujući modifikacije u prehrani, mogu pomoći u tom procesu i smanjenju rizika od srčanih oboljenja, piše B92.
Zdrava ishrana je neophodna za snižavanje krvnog pritiska i održavanje optimalnog nivoa, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one s visokim sadržajem određenih hranljivih tvari kao što su kalij i magnezij snižavaju nivo krvnog pritiska. U nastavku vam predstavljamo osam namirnica koje će vam pomoći da na prirodan način snizite tlak.
Citrusi
Citrusno voće, uključujući grejp, naranče i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog tlaka. Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih spojeva koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.
Losos i druge masne ribe
Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka smanjenjem upale i nivoa spojeva koja sužavaju krvne žile zvanih oksilipini.

Foto: Promo
Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog tlaka.
Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve su hranljivo blago. To je koncentrirani izvor hranljivih tvari važnih za kontrolu krvnog tlaka uključujući magnezij, kalij i arginin.
Bobičato voće
Bobičasto voće je povezano s raznim impresivnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost smanjenja faktore rizika za srčana oboljenja. Bobičasto voće je bogat izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju.

Foto: Pixabay
Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivoe azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne žile, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka. Kupine, maline i jagode su samo neke od bobica koje su povezane s efektima snižavanja krvnog tlaka.
Pistacije
Pistacije su vrlo ukusni i zdravi. Sadrže veliki broj hranljivih tvari neophodnih za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka, uključujući kalij.
Mrkva
Hrskava, slatka i hranljiva, mrkca je osnovno povrće u prehrani mnogih ljudi. Bogata je fenolnim spojevima, kao što su klorogenska, p-kumarinska i kofeinska kiselina, koja pomažu u opuštanju krvnih žila i smanjenju upale, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka.

Foto: Unsplash
Jogurt
Jogurt je mliječni proizvod bogat hranljivim sastojcima koji je prepun minerala koji pomažu u reguliranju krvnog tlaka, uključujući kalij i kalcij.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu