Ove vrste bijelog povrća napunit će vas vitaminima i ojačati imunitet

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2023. u 08:41
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iako nije tako šareni kao većina drugog povrća, ipak vam pružaju sve vrste vitamina i minerala koji su potrebni vašem tijelu da funkcionira i ostane zdravo.

Ljudi koji vode brigu o zdravlju znaju da ništa bijelo ne treba poslužiti na stolu jer namirnice od rafiniranih žitarica koje ne nude ništa osim kalorija. No, to ne znači da biste trebali preskočiti konzumaciju bijelog povrća. Iako nije tako šareni kao većina drugog povrća, ipak vam pružaju sve vrste vitamina i minerala koji su potrebni vašem tijelu da funkcionira i ostane zdravo. U nastavku ćete naići na nekoliko primjera bijelog povrća kao i razloga zašto ga jesti, piše Healtybuilderz.

Češnjak

Možete li zamisliti život bez češnjaka? Osim što svim vrstama jela daje fenomenalan okus i miris, češnjak nudi i niz zdravstvenih dobrobiti. Prema liječnicima, ova vrlo popularna biljka u kulinarstvu može razrijediti krv i tako spriječiti stvaranje krvnog ugruška koji može povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Foto: Unsplash

Češnjak također jača imunološki sustav i vrlo je dobar u ubijanju bakterija, virusa i gljivica.

Luk

Još jedna dobro poznata biljka u kulinarstvu koja služi i kao ljekovita biljka je luk. Ono što luk čini tako moćnim je činjenica da sadrži kvercetin, koji je antioksidans za koji je znanstveno dokazano da štiti od raka i bolesti srca, kao i da osobe s dijabetesom spašava od komplikacija metaboličkih bolesti. Uključivanje luka u vašu prehranu također može pomoći u smanjenju rizika od infekcija jer je izvrstan izvor vitamina C koji jača vaš imunološki sustav.

Karfiol

Jedna od najimpresivnijih stvari vezanih uz cvjetaču je njezina sposobnost detoksikacije tijela. Uzimanjem otrovnih tvari mogu se smanjiti vaši izgledi da ćete se suočiti s rakom i mnogim drugim bolestima.

 

Foto: Unsplash

Kao i ostali članovi porodice kupusnjača poput kelja, brokule i kupusa, cvjetača je izvrstan borac protiv srčanih bolesti, ali i jača imunološkog sustava. Također je puna vlakana koja pomažu regulirati rad crijeva i smanjuju rizik od hemoroida.

Repa

Još jedno povrće koje biste trebali redovito dodavati svojoj prehrani je repa jer je vrlo dobra u detoksikaciji tijela. Bez tih toksina lakše je postići optimalno zdravlje. Budući da je korjenasto povrće, repa je puna niza minerala koji su prijeko potrebni vašem tijelu. Neki od njih uključuju željezo, kalcij, fosfor, mangan, magnezij i kalij.

Foto: Unsplash

Krumpir

Kad već govorimo o kaliju, možete ga dobiti u dobrim količinama iz krumpira. Svi znamo i da je kalcij važan za održavanje visokog krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Redovita konzumacija krumpira također vam omogućuje da dobijete mnogo dijetalnih vlakana, nešto što sprječava zatvor. Stručnjaci za prehranu kažu da krumpir zapravo osigurava gotovo 50 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom C i zato vas također pomaže spasiti od infekcije.

Gljive

Zadnje, ali ne i najmanje važno, trebali biste redovito konzumirati gljive. Pogotovo ako pokušavate izgubiti višak kilograma, njihovo dodavanje u prehranu može vam pomoći – gljive su izuzetno niskokalorične, a udio masti zanemariv. Oni također mogu pomoći u suzbijanju žudnje jer su teški za želudac.

Vitamin D možete dobiti i iz gljiva. Ova hranjiva tvar neophodna je za poboljšanje raspoloženja, kao i za sprječavanje osteoporoze.

Komentirajte prvi

New Report

Close