Postoje razne vrste octa koje imaju svoju namjenu pa je korisno znati kako se ispravno i za što koristi koja vrsta. Ocat je prikladno dobio svoje ime od francuskog izraza vin aigre, što znači “kiselo vino”. Dobiva se dodavanjem bakterija u bilo koju vrstu alkohola – vino, jabukovaču, pivo – ili šećere, koji se zatim fermentiraju i pretvaraju u octenu kiselinu. Vrijeme potrebno da ocat fermentira ovisi o tome od čega je napravljen, piše RealSimple.
Svaka vrsta octa ima individualni okus, kao i namjenu. Ocat koji koristite za čišćenje podova vjerojatno nije isti onaj koji koristite za začinjanje salate ili mariniranje piletine. U nastavku pročitajte koje dvije vrste octa nipošto ne biste trebali koristiti za kuhanje.
Ocat za čišćenje
Ocat za čišćenje uopće nije prehrambeni proizvod. Zapravo, nije ga uopće sigurno konzumirati. Za razliku od drugih vrsta octa čija je kiselost obično 5 posto, kiselost octa za čišćenje je najčešće 6 posto i prirodno je rješenje za čišćenje većine površina u domu.
Možete napraviti višenamjenski sprej s octom za čišćenje na isti način kao što biste napravili s bijelim octom – s omjerom jednog dijela octa i jednog dijela vode.
Industrijski ocat
Industrijski ocat, koji se ponekad naziva i hortikulturni ocat, također je opasan za gutanje. Industrijski ocat obično ima 20 do 30 posto kiseline. Koristi se za različite stvari, od čišćenja poslovnih zgrada do uništavanja korova.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu