Artritis i drugi problemi sa zglobovima mogu izazvati bolove, upale kao i probleme s kretanjem. Iako nema lijeka, postoje stvari koje možete učiniti kako biste ublažili simptome, i baš kao i za mnoga druga medicinska stanja, ono što jedete može utjecati na artritis. Prema jednoj stručnjakinji, doktorici Clare Morrison iz MedExpressa, hrana bogata kalijem mogla bi biti ključna u borbi protiv artritisa, javlja Express.
“Kalij u prehrani pomaže uravnotežiti višak natrija iz soli, smanjujući zadržavanje tekućine i pomažući pravilnu upotrebu kalcija u kostima i zglobovima”, objašnjava Morrison,
To je poduprlo istraživanje objavljeno u The Journal of Pain, koje je uspostavilo vezu između niske razine kalija i reumatoidnog artritisa. Opisano je da pacijenti s reumatoidnim artritisom (RA) imaju značajno niže koncentracije kalija u od onih u zdravih subjekata”, kaže studija.
Kao dio istraživanja, skupina sudionika s RA osjetila je manje boli nakon uzimanja dodatka kalija tijekom 28 dana, u usporedbi s onima koji nisu. Iako je moguće kupiti dodatke kalija, dr. Morrison je preporučuje četiri vrste voća koje možete dodati u svoju prehranu, a koje bi vam mogle pomoći u povećanju razine kalija.
“Dobri izvori kalija su banane, dinje, naranče i marelice”, kaže Morrison.
Sto grama banane sadrži 358 mg kalija, dok ista količina dinje ima 267 mg. Sto grama naranče ima 181 mg kalija, a marelica 259 mg. Sušena marelica je bogatija kalijem jer 100 g sadrži 1,162 mg
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu