Krumpir je namirnica koja se vrlo često nalazi na stolovima u našim kućanstvima. Međutim, jeste li ste znali da krumpir može biti otrovan, ako ga jedete kada pozeleni?
Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje. Sadrži otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a riječ je o solaninu. On je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, piše Klixba.
Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i proljev.
Važno je napomenuti da se toksin prirodno nalazi u svim krumpirima, ali kada njegova razina pređe 0,1 posto u krumpiru, tada mogu nastati ozbiljni problemi.
U svijetu postoji više od 4.000 vrsta autohtonog krumpira. Možete uživati i u kuhanju s raznim sortama, poput batata, plavog krumpira, japanskog ljubičastog batata ili čak crvenog krumpira.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu