Postoji mnogo razloga zašto biste u redovitu prehranu trebali uvrstiti mliječne proizvode. Osim što u organizam unosite kalcij, vitamin D i proteine koji su potrebni da bi srce, mišići i kosti bili zdravi, mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta mogu pomoći u prevenciji dijabetesa.
Provedeno je istraživanje kako meso, riba, jaja i mliječni proizvodi utječu na dijabetes. Rezultati su pokazali da meso povećava rizik od dijabetesa tipa 2, a neki mliječni proizvodi smanjuju taj rizik, piše Eatthis.com.
Tako, na primjer, mlijeko smanjuje rizik za 10 posto, a jogurt šest posto. Dok punomasni mliječni proizvodi i sir nisu uopće povećali ili smanjili rizik.
Nemasni mliječni proizvodi poput jogurta sadrže probiotike koji mogu optimizirati rad crijeva što onda ima mnogo učinaka, od kojih bi jedan mogao biti poboljšana funkcija inzulina, objašnjavaju stručnjaci. Također, mliječni proizvodi su bogati proteinima koji pomažu u smanjenju šećera u krvi.
Preporučuje se dnevno popiti šalicu mlijeka ili pola šalice jogurta kako bi se smanjio rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu