Ovaj iznenađujući sastojak čini kekse zdravijima, a brže će vas i zasititi

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2022. u 09:46
Foto: Unsplash

Često zanemarujemo snagu kore voća i povrća, a banane po tom pitanju nisu ništa drugačije.

Sljedeći put kada pojedete bananu, možda biste trebali sačuvati koru i dobro je iskoristiti umjesto da je bacite u smeće. Zapravo, ovaj često odbačeni dio voća možete uključiti u svoje pečenje deserata i keksa. Iako se to može činiti kao čudna ideja, ispada da dodavanje kore od banane u vaše kekse i kolačiće može ih učiniti i zdravijima i zasitnijima, piše Eatthis.

U studiji koju je objavio ACS Food Science & Technology, istraživači su kore od banane pretvorili u brašno koje su zatim dodali u tijesto za kekse prije nego što su pečeni. Utvrđeno je da su keksi napravljeni od brašna od kore banane više zadovoljili one koji su ih jeli od keksa koji su napravljeni od pšeničnog brašna. Uz to, keksi su tako postali zdraviji nego što bi inače bili zahvaljujući činjenici da brašno od kore banane nudi vlakna, magnezij i kalij, kao i antioksidativne spojeve.

“Da imam dehidrator, radila bih razne kombinacije keksa da sama ovo isprobam. Korištenje brašna od kore banane moglo bi biti dobra opcija za one koji žele dodati malo više hranjivih tvari svojim keksima, a pritom zadržati kvalitetu”, kaže dijetetičarka Amanda Sauceda.

Foto: Pixabay

Sauceda također napominje da “često zanemarujemo snagu kore voća i povrća, a banane po tom pitanju nisu ništa drugačije.” Kako tvrdi, “kora od banane sadrži vlakna, a vlakna vam pomažu da ostanete siti, zbog čega bi ovo brašno moglo biti zasitnije”, a ističe i da “u kori ima puno kalija, koji je važan za zdravlje srca i rad živaca. ”

Naravno, “ako ne volite brašno od kore od banane, uvijek možete sačuvati koru od banane za izradu domaćeg gnojiva jer će, primjerice, vaše rajčice voljeti taj kalij.”

Komentirajte prvi

New Report

Close