Jedan pristup zdravim očima je vođenje zdravog načina života. Čak ni vaš vid nije imun na hranjivu prehranu prepunu vitamina i hranjivih tvari, a istraživanja sugeriraju da popularno citrusno voće uklanja vodeći uzrok gubitka vida, piše Express.
Bilo da jedete naranče kako biste dobili malo vitamina C ili uživali u slatkom, ali pikantnom okusu, ovo citrusno voće nudi više od pukog jačanja imuniteta.
Prema NHS-u, prvi simptomi često uključuju zamagljeno ili iskrivljeno područje u vašem vidu. Srećom, otkriveno je da narančasto voće smanjuje rizik od makularne degeneracije za čak 60 posto.
Intervjuirajući više od 2000 odraslih Australaca starijih od 50 godina, istraživači su otkrili da ljudi koji redovito jedu naranče imaju manju vjerojatnost da će razviti makularnu degeneraciju tijekom 15-godišnjeg razdoblja istraživanja.
Dok se čini da oni koji redovito uživaju u agrumima imaju najveću razinu zaštite, čini se da čak i jedenje naranče jednom tjedno nudi “značajne dobrobiti”. Smanjenje od 60 posto primijećeno je kod onih koji su jeli barem jednu porciju naranči svaki dan.
Kad je riječ o snažnom dijelu voća koji je odgovoran za ove dobrobiti, istraživači ga pripisuju flavonoidima – raznim spojevima koji se prirodno nalaze u mnogo voća i povrća.
“Otkrili smo da ljudi koji jedu barem jednu porciju naranče svaki dan imaju smanjen rizik od razvoja makularne degeneracije u usporedbi s ljudima koji nikada ne jedu naranče. Čini se da čak i jedenje naranče jednom tjedno nudi značajne prednosti. Podaci pokazuju da se čini da flavonoidi pronađeni u narančama pomažu u zaštiti od bolesti”, objašnjava Bamini Gopinath, voditelj istraživanja.
Većina istraživanja usredotočena je na učinke vitamina, uključujući C, E i A na oči, ali ova je studija jedna od prvih koja je proučavala flavonoide.
“Flavonoidi su snažni antioksidansi koji se nalaze u gotovo svom voću i povrću i imaju važna protuupalna svojstva za imunološki sustav. Istraživali smo uobičajenu hranu koja sadrži flavonoide kao što su čaj, jabuke, crno vino i naranče. Značajno je da podaci nisu pokazali vezu između drugih izvora hrane koji štite oči od bolesti”, ističe Gopinath.
Istraživanje se oslanjalo na podatke iz Blue Mountains Eye Study, referentne studije o populaciji koja je započela 1992. godine. Smatra se jednom od najvećih svjetskih epidemioloških studija, koja je mjerila faktore prehrane i načina života u odnosu na zdravstvene ishode i niz kroničnih bolesti.
“Naše istraživanje ima za cilj razumjeti zašto se očne bolesti javljaju, kao i genetske uvjete i uvjete okoliša koji mogu ugroziti vid”, zaključio je izvanredni profesor Gopinath.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu