Ovaj citrus može smanjiti rizik od gubitka vida za 60 posto

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2023. u 08:36
Foto: Pixabay

Istraživanje daje uvjerljiv argument za dodavanje naranči u vašu prehranu ove godine.

Jedan pristup zdravim očima je vođenje zdravog načina života. Čak ni vaš vid nije imun na hranjivu prehranu prepunu vitamina i hranjivih tvari, a istraživanja sugeriraju da popularno citrusno voće uklanja vodeći uzrok gubitka vida, piše Express.

Bilo da jedete naranče kako biste dobili malo vitamina C ili uživali u slatkom, ali pikantnom okusu, ovo citrusno voće nudi više od pukog jačanja imuniteta.

Prema NHS-u, prvi simptomi često uključuju zamagljeno ili iskrivljeno područje u vašem vidu. Srećom, otkriveno je da narančasto voće smanjuje rizik od makularne degeneracije za čak 60 posto.

Foto: Unsplash

Intervjuirajući više od 2000 odraslih Australaca starijih od 50 godina, istraživači su otkrili da ljudi koji redovito jedu naranče imaju manju vjerojatnost da će razviti makularnu degeneraciju tijekom 15-godišnjeg razdoblja istraživanja.

Dok se čini da oni koji redovito uživaju u agrumima imaju najveću razinu zaštite, čini se da čak i jedenje naranče jednom tjedno nudi “značajne dobrobiti”. Smanjenje od 60 posto primijećeno je kod onih koji su jeli barem jednu porciju naranči svaki dan.

Kad je riječ o snažnom dijelu voća koji je odgovoran za ove dobrobiti, istraživači ga pripisuju flavonoidima – raznim spojevima koji se prirodno nalaze u mnogo voća i povrća.

Foto: Unsplash

“Otkrili smo da ljudi koji jedu barem jednu porciju naranče svaki dan imaju smanjen rizik od razvoja makularne degeneracije u usporedbi s ljudima koji nikada ne jedu naranče. Čini se da čak i jedenje naranče jednom tjedno nudi značajne prednosti. Podaci pokazuju da se čini da flavonoidi pronađeni u narančama pomažu u zaštiti od bolesti”, objašnjava Bamini Gopinath, voditelj istraživanja.

Većina istraživanja usredotočena je na učinke vitamina, uključujući C, E i A na oči, ali ova je studija jedna od prvih koja je proučavala flavonoide.

“Flavonoidi su snažni antioksidansi koji se nalaze u gotovo svom voću i povrću i imaju važna protuupalna svojstva za imunološki sustav. Istraživali smo uobičajenu hranu koja sadrži flavonoide kao što su čaj, jabuke, crno vino i naranče. Značajno je da podaci nisu pokazali vezu između drugih izvora hrane koji štite oči od bolesti”, ističe Gopinath.

Foto: Unsplash

Istraživanje se oslanjalo na podatke iz Blue Mountains Eye Study, referentne studije o populaciji koja je započela 1992. godine. Smatra se jednom od najvećih svjetskih epidemioloških studija, koja je mjerila faktore prehrane i načina života u odnosu na zdravstvene ishode i niz kroničnih bolesti.

“Naše istraživanje ima za cilj razumjeti zašto se očne bolesti javljaju, kao i genetske uvjete i uvjete okoliša koji mogu ugroziti vid”, zaključio je izvanredni profesor Gopinath.

Komentirajte prvi

New Report

Close