Kolesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu probave, proizvodnji hormona i vitamina D. Ovaj element se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog podrijetla, ali i u našim stanicama, piše B92.
Međutim, ako premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak kolesterola ima tendenciju zalijepiti se za unutrašnje zidove krvnih žila, što prouzrokuje bolesti poput povišenog krvnog pritiska, ateroskleroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.
Kolesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana s načinom prehrane. Povišene vrijednosti LDL kolesterola najvećim dijelom su uzrokovane nepravilnom prehranom i stresom.
Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg kolesterola u pitanju. To je soja. Najnovije provedene studije su pokazale da soja može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 3 posto. Znanstveni časopis “The Journal of Nutrition” objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu