Ova mapa predviđa kakva će klima biti u budućnosti: Hrvatsku čeka drastična promjena

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2024. u 09:50
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Što se Hrvatske tiče, prema karti, baš nam se i ne piše dobro.

Interaktivna karta pod nazivom “The Future Urban Climates” omogućuje vam istraživanje kako će klimatske promjene utjecati na vaš dom. Koristeći podatke Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), prostorni ekolog s Univerziteta Maryland Matthew Fitzpatrick uskladio je 40.581 lokaciju diljem svijeta s obližnjim mjestima koja trenutno doživljavaju klimu kakva se očekuje za tu lokaciju do 2080. godine.

Ljudi već umiru zbog ovih promjena. S temperaturama koje su prošle godine dosegle predviđene ekstreme i bez naznaka da vlade i industrije značajno smanjuju emisije fosilnih goriva koje uzrokuju problem, sve je vjerojatnije da ćemo se suočiti s ekstremnijim scenarijima prikazanim na karti.

Što se Hrvatske tiče, prema karti, baš nam se i ne piše dobro. Za Zagreb, recimo, piše da će biti čak 7.2 stupnjeva topliji ljeti, a kao uzrok navode jake emisije plinova. Navode i da će klima biti još suša i to za 22.3 posto. Što se zime tiče i ona će biti toplija, i to za 4.9 stupnjeva Celzijevih toplija, i 7.1 posto vlažnija.

Komentirajte prvi

New Report

Close