Ako želite smanjiti razinu kolesterola, soja bi mogla biti upravo ono što vam treba. Ranija istraživanja pokazala da dodavanje soje u vašu prehranu – ili povećanje količine soje koju već jedete – može smanjiti kolesterol. Nova je studija otkrila da bi to moglo biti jednako učinkovito kao i uobičajeni lijekovi koji pomažu u upravljanju ukupnim razinama kolesterola kao što su statini, piše Eatthis.
Tijekom studije, koju je objavio Antioxidants, znanstvenici su analizirali 19 različitih vrsta soje s različitim razinama glicinina i B-konglicinina. Svako zrno soje također je samljeveno i odmašćeno.
Nakon što je svako pojedinačno sojino brašno prošlo kroz simulaciju koja je trebala oponašati probavu i koristila masne stanice, otkriveno je da dva proteina u sojinom zrnu — glicinin i B-konglicinin — pomažu u snižavanju kolesterola. Istraživači su zatim izmjerili stupanj apsorpcije LDL (ili “lošeg”) kolesterola u svakom slučaju.
“Mjerili smo nekoliko parametara povezanih s kolesterolom i metabolizmom lipida i raznim drugim markerima—proteinima i enzimima—koji pozitivno ili negativno utječu na metabolizam lipida”, autorica studije dr. Elvira de Meji, profesorica znanosti o hrani na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign.
Osim toga, oni koji stoje iza studije također su procijenili učinkovitost i soje i lijeka za kolesterol statina, Simvastatina, koji je također poznat pod markom Zocor, prema klinici Mayo.
“Probavljeni peptidi soje uspjeli su smanjiti nakupljanje lipida za 50% do 70%, a to je vrlo važno. To je bilo usporedivo sa statinom, koji ga je smanjio za 60%”, rekla je de Meji .
Prema istraživačima studije, ukupni rezultati sugeriraju “da bi unos odabranih sorti soje mogao regulirati homeostazu kolesterola i LDL te, posljedično, potaknuti prevenciju aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti.”
“Budući da je ovo bila in vitro studija, ne možemo biti sigurni hoće li se isti učinci na LDL kolesterol vidjeti kod ljudi”, kaže dijetetičarka Stephanie Wells.
“Istraživači su testirali 19 različitih vrsta soje s različitim omjerima glicinina:β-konglicinina. Ali potrošačima bi vjerojatno bilo teško saznati od koje vrste soje je napravljen njihov tofu, tako da ove informacije većini ljudi vjerojatno neće biti od velike pomoći”, ističe Wells.
Kako objašnjava, budući da je soja odmašćena, ne možemo biti sigurni hoće li se isti učinci na LDL kolesterol vidjeti kod konzumacije cjelovite hrane od soje, poput edamama, tempeha, ili minimalno prerađene hrane od soje poput tofua i sojinog mlijeka— kojima nije uklonjena masnoća.
“Studija iz 2015. pokazala je da su učinci soje na snižavanje LDL-a bili jači s naminricama od cjelovitog zrna soje nego s proizvodima od soje koji su bili jače prerađeni”, dodaje ona. “S druge strane, mnogi ljudi imaju zabrinutosti u pogledu zdravosti prerađene hrane od soje poput teksturiranih biljnih proteina. A ako se otkrije da se rezultati ove studije mogu prenijeti na ljude, to bi moglo pomoći u ublažavanju tih zabrinutosti”, kaže Wells.
“Soja je hranjiva mahunarka bogata proteinima, vlaknima, izoflavonima i mononezasićenim i polinezasićenim mastima korisnim za srce. Ima nizak udio zasićenih masnoća i kolesterola, zbog čega uključivanje soje u cjelokupni obrazac prehrane zdrave za srce može biti izvrstan izbor za ljude koji žele smanjiti kolesterol”, poručuje Wells.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Odlučite se hoćete li holesterol ili karcinom.
Uključite se u raspravu