Bokvica je u narodu još poznata kao trputac ili konjska rebra. Postoji preko dvjesto vrsta bokvice, ali mi se većinski susrećemo s onom čiji su listovi pljosnati i široki, cvijet joj je mali i nanizan kao pletenica, piše B92.
Bokvica se dijeli na muške listove koji su uski i ženske koji su široki. Bokvicu možete pronaći gotovo na svakoj travnatoj površini, po naseljima, dvorištima, livadama, šumama, pašnjacima i tako dalje. Međutim ono što mnogi ne znaju je koliko je bokvica zapravo zdrava.
Primjena bokvice je vrlo široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali ljekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga ljekovita svojstva. List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.
Protiv kašlja
Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit.
Bokvica je odlična za tretiranje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza. Ako stavite list bokvice u cipele, izliječit ćete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.
Probava i čir na želucu
Ovim se sigurno liječi čir na želucu i na dvanaestercu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Mljevena se lakše probavlja i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.
Sok od bokvice, sastojci za jednu osobu:
- 300g listova bokvice
- kg livadnog meda
Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta. Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso. Pomiješati s livadnim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.
Savjet:
Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove. Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu