Osam namirnica koje vam mogu naštetiti iako ih mnogi smatraju zdravima

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2023. u 10:08
Foto: Unsplash

U pravim okolnostima, čak i ona hrana koju smatramo zdravom može postati potencijalno opasna ako je pojedete previše ili ako nije pravilno pripremljena.

Ne može se poreći da je usvajanje zdrave prehrane ključno ako želite živjeti dug i zdrav život. Uostalom, studije su pokazale da zdrava prehrana i kvalitetni obrasci prehrane mogu značajno smanjiti rizik od prerane smrti. Ali kao i većina stvari u životu, postoji štos. U pravim okolnostima, čak i ona hrana koju smatramo zdravom može postati potencijalno opasna ako je pojedete previše ili ako nije pravilno pripremljena.

Ali koja zdrava hrana može potencijalno predstavljati toksičnu prijetnju i koji je najbolji način da budete sigurni da jedete samo hranu koja je sigurna za konzumaciju? I kako i zašto se to uopće događa? Razgovarali smo s nekoliko stručnjaka za prehranu i liječnikom kako bismo odgovorili na ova pitanja, piše Eatthis.

Postoji nekoliko razloga zašto nam hrana za koju mislimo da je dobra za nas zapravo može naštetiti. običajeni uzroci su nedijagnosticirani ili neprepoznate alergije na hranu ili kada netko nenamjerno ili nesvjesno unese alergen iz hrane, hrana koja se pokvarila ili nije pravilno kuhana ili hrana koja je sigurna samo ako se jede na određeni način. Ako ste trudni ili oslabljenog imuniteta, možete biti osjetljiviji na infekcije, pa postoji mnogo namirnica koje ne biste trebali jesti, a koje bi inače bile relativno sigurne,” kaže dr. Beth McCampbell, MD, liječnica u Penn Medicine Lancaster General Health.

Nastavite čitati kako biste saznali koja zdrava hrana ponekad može izazvati toksične ili čak smrtonosne posljedice te kako u njoj nastaviti sigurno uživati.

1. Smeđa riža

Smeđa se riža može smatrati hranjivim cjelovitim zrnom, ali ova namirnica puna vlakana može sadržavati i anorganski arsen. A prema Consumer Reports, stalna izloženost arsenu može povećati rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, kao i raka kože, mjehura i jetre.

“Hrana koja sadrži smeđu rižu može doista pridonijeti nakupljanju kancerogenog teškog metala arsena, jer se arsen nakuplja u inače zdravim, vlaknima ispunjenim i antioksidansima bogatim vanjskim slojevima zrna. Ti slojevi se skidaju s bijele riže tijekom obrade, tako da smeđa riža u prosjeku ima 80% više anorganskog arsena od bijele riže”, kažu Nutrition Twins, dijetetičarke Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos.

Foto: Unsplash

“Arsen se nalazi u rižinim pahuljicama, rižinoj tjestenini, rižinim kolačima i pićima od riže”, dodaju.

Ključ za konzumaciju smeđe riže i proizvoda na bazi smeđe riže bez brige je da jednostavno vodite računa o tome koliko konzumirate i da ih jedete umjereno.

“Smeđa riža je zdravija od bijele riže na mnogo drugih načina, ali ne želite pretjerivati s njomStoga budite sigurni da ste raznovrsni u odabiru namirnica, budući da će se arsen vjerojatno nakupiti ako, primjerice, pijete rižino mlijeko i jedete smeđu rižu svaki dan”, kažu Nutrition Twins.

2 . Školjke

Dagnje, kamenice, školjke, jakobove kapice, rakovi, škampi, jastozi i slično mogu predstavljati toksičnu prijetnju vašem zdravlju, ovisno o tome što su ti školjkaši konzumirali dok su još bili u moru, a ovaj rizik od kontaminacije posebno je prisutan kod školjkaša koji obitavaju u blagim ili tropskim vodama. Kao što CDC primjećuje, “Toksini potječu iz malih morskih organizama (dinoflagelati ili dijatomeje) koje školjkaši progutaju i koncentriraju.”

Foto: Pixabay

Simptomi trovanja školjkašima mogu uključivati gastroenteritis, vrtoglavicu, dezorijentaciju, letargiju, kratkotrajni gubitak pamćenja, proljev, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, a u ozbiljnijim slučajevima, poteškoće s disanjem, napadaje, komu, pa čak i smrt. Jedna od značajnijih epidemija trovanja školjkašima dogodila se na Otoku princa Edwarda u Kanadi 1987. godine. To je rezultiralo razboljevanjem više od 100 ljudi nakon što su pojeli kontaminirane dagnje; bilo je čak i nekoliko smrtnih slučajeva.

3. Nepasterizirani sir

Nepasterizirani sir može biti potencijalno toksičan jer bez sterilizacije koju omogućuje pasterizacija vaš sir može biti petrijeva zdjelica za bolesti koje se prenose hranom i bakterije s potencijalno ozbiljnim posljedicama.

Foto: Pixabay

“Najveće opasnosti su listerija i kampilobakterioza”, kaže Toby Amidor, nagrađivani stručnjak za prehranu, autor bestselera Diabetes Create Your Plate Meal Prep Cookbook i član našeg odbora medicinskih stručnjaka.

Prema CDC-u, kampilobakterioza je “najčešći bakterijski uzrok dijareje u Sjedinjenim Državama” i pogađa 1,5 milijuna ljudi u SAD-u svake godine. Iako je to nepoželjna dijagnoza koja je u povijesti dovodila do nekih smrtnih slučajeva, rizik od smrtnosti daleko je veći u slučajevima listerije, za koju CDC vjeruje da je treći vodeći uzrok trovanja hranom i smrti povezanih s bolestima u SAD-u.

4. Koštuničavo voće

“Ako ste obožavatelj serije Ozark, već znate da konzumiranje velike količine mljevenih koštica trešanja sigurno može biti otrovno. Pogledajte samo štos koji je Darlene Snell izvela”, kaže dijetetičarka Lauren Manaker.

Foto: Unsplash

Trešnje i drugo koštuničavo voće poput breskvi, marelica i šljiva mogu biti potencijalno otrovni jer nose cijanogene spojeve koje vaše tijelo može pretvoriti u otrovni cijanovodik. Ovisno o tome koliko jedete, oni mogu proizvesti do gotovo 1 mg cijanovodika u vašem tijelu.

Međutim, kaže se da rizik od toksičnosti cijanida nastaje zbog konzumiranja koštica, a potrebno ih je dosta da se postigne ta razina. Dakle, šanse da podlegnete trovanju cijanidom relativno su male osim ako se ne potrudite žvakati i progutati tri do devet koštica trešanja, što svakako ne preporučujemo.

5. Med

Iako med može pružiti niz zdravstvenih prednosti, kada je nepasteriziran, ovaj zaslađivač može sadržavati otrovne alkaloide koji mogu izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Također može sadržavati grajanotoksine, koji mogu dovesti do paralize, pa čak i smrti. Med može biti osjetljiv i na kontaminaciju teškim metalima arsenom, živom, kadmijem i olovom.

Foto: pixabay

Osobito za dojenčad med može biti rizičan. To je zato što med sadrži bakteriju zvanu C. botulinum koja može stvoriti toksin u bebinim crijevima, uzrokujući rijetku, ali smrtonosnu bolest koja se zove botulizam dojenčadi.

“Zbog toga Američka akademija pedijatara (AAP) ne preporučuje med dojenčadi mlađoj od godinu dana”, kaže Amidor.

6. Riba fugu

Kada se pravilno skuha, riba koja se napuhava, točnije riba fugu, kako se ovo jelo naziva u Japanu—može se smatrati delicijom. Ali sjesti na finu večeru s fuguom definitivno može biti kockanje kad se radi o mogućim zdravstvenim rizicima.

“Kada nije pravilno kuhana, riba fugu je zapravo otrovna. U Japanu kuhari moraju polagati nacionalni pismeni i praktični ispit samo da bi znali kuhati tu ribu”, kaže dr. McCampbell.

Amidor također napominje da “restorani obično traže da se potpiše papire o odricanju od odgovornosti prije nego što to pojedete!”

To je zato što organi i jetra ribe fugu sadrže smrtonosni otrov zvan tetrodotoksin, koji Washington Post opisuje kao “otrov koji je munjevit, 275 puta smrtonosniji od cijanida, a protuotrov ne postoji.”

7. Klice

Iako klice imaju reputaciju hranjive zdrave hrane bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, a istovremeno imaju nizak udio natrija, masti i kalorija, ovo mlado zelje može biti potencijalno otrovno ako se ne opere temeljito prije jela.

Foto: Unsplash

Klice su tijekom godina bile izložene nizu izbijanja zaraza. U prosincu 2022. FDA je objavila veliko povlačenje izdanaka lucerne iz tvrtke SunSprout Enterprises kako bi istražila izbijanje salmonele u nekolicini država.

“Topli, vlažni uvjeti potrebni za rast klica idealni su i za rast bakterijskih klica. Konzumiranje sirovih ili lagano kuhanih klica, poput lucerne, graha ili bilo koje druge klice, može dovesti do trovanja hranom salmonelom, E. coli ili listerijom. Temeljito kuhanje klica ubija štetne klice i smanjuje mogućnost trovanja hranom “, kaže dr. McCampbell.

8. Kokice za mikrovalnu

Iako vas kokice same po sebi neće dovesti u opasnu poziciju, kemikalije u neljepljivom premazu koji oblaže unutrašnjost vrećica za kokice za mikrovalnu mogu se manifestirati na toksične načine koji mogu povećati rizik od raka. Dok se kokice kuhaju u mikrovalnoj pećnici, podstava vrećice se razgrađuje na način da može kontaminirati zrna kokice unutra.

Foto: Pixabay

“Želite izbjegavati vrećice za mikrovalnu pećnicu. Gotovo sve vrećice za kokice za mikrovalnu obložene su perfluorooktanskom kiselinom (PFOA), koja je ista otrovna kemikalija koja se nalazi u teflonskim loncima i tavama. Zove se “kemikalija zauvijek” jer ostaje u tijelu jako dugo i može uzrokovati endokrinološke poremećaje i može ugroziti plodnost. EPA navodi PFOA kao kancerogenu tvar. PFOA je povezana s rakom jetre, bubrega, dojke, prostate, štitnjače, mjehura i raka jajnika”, kažu Nutrition Twins.

Kako ostati siguran

“Uz sve što progutamo ili čemu smo izloženi, važno je zapamtiti da je doza ono što čini otrov. Za mnoge od ovih primjera, toksičnost može biti zabrinjvajuća ako osoba jede velike količine – ne male”, savjetuje Manaker.

“Toksičnost hrane često je rezultat nepravilne pripreme ili rukovanja. Bakterije se brže razmnožavaju između 40°–140°F. Zato je važno hladiti krumpir salatu i kuhati meso; hladnu hranu držite hladnom, a toplu hranu vrućom,” dodaje dr. McCampbell.

Komentirajte prvi

New Report

Close