Omiljena slastica smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2022. u 10:13
Foto: Pixabay

Za to su zaslužni flavonoidi.

Puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaoa pravi su uništavači potencijalnih bolesti. Kakao ima gorak okus, ali uz dodatak mlijeka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 posto kakaoa, no, zbog dosta šećera djeci čokoladu treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno, piše B92.

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni tlak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju. Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu.

Ovaj njen sastojak smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji nadražuje respiratorne organe i najveći dio probavnog sustava. Buduće majke koje se tijekom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego one koje nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su djeca trudnica koje su jele čokoladu, sretnija i češće se smiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close