Jedna od velikih rasprava u svijetu zdravlja jest je li zdravija pileće tamno ili bijelo meso. Poznato je da bijelo meso ima manje kalorija i manje masnoće, pa su mnogi smatrali da je očigledan izbor odabrati ga umjesto tamnog. No, posljednjih godina sve se više govori o visokoj gustoći hranjivih tvari tamnog pilećeg mesa koja je uglavnom zanemarena, piše Eatthis.
Je li bijelo meso zdravije?
Točna je tvrdnja da bijelo meso piletine ima manje kalorija i manje masti od tamnijeg pilećeg mesa. Konkretno to izgleda ovako:
- pileći zabatak, s kožom: 197 kalorija, 12,5 grama masti, 19,8 grama proteina
- pileći zabatak, bez kože: 152 kalorije, 6,93 grama masti, 21 gram proteina
- pileća prsa, bez kože: 133 kalorije, 2,75 grama masti, 27,3 grama proteina
- pileća prsa, s kožom : 150 kalorija, 8,05 grama masti, 18 grama proteina
Ipak, važno je istaknuti da dodatna masnoća i kalorije nisu uvijek loša stvar. Umjesto toga, to zapravo ovisi o vašim zdravstvenim ciljevima i potrebama.
“Ako morate paziti na unos zasićenih masti, bijelo meso može biti bolji izbor”, kaže nutricionistica Lauren Manaker.
Ako ste netko tko pazi na unos masnoća, važno je obratiti pozornost i na to kako se priprema vaše pileće bijelo meso. Ako jedete pohano ili prženo bijelo meso, sadržaj masti će se povećati.
Želite li zadržati manji udio masti, bolje je bijelo meso pilećih prsa peći na žaru, grill tavi ili u pećnici.
Je li tamno pileće meso zdravo?
Nakon što smo utvrdili da bijelo meso općenito sadrži manje kalorija i masnoća, ne treba ignorirati ni tamno pileće meso. Tamno pileće meso, poput bataka i zabataka, ima više razine nekih vitamina i hranjivih tvari.
“Tamno meso ima više željeza, cinka, selena i vitamina B”, kaže nutricionistica Amy Goodson.
“Tamno meso je bolja opcija za oni koji pokušavaju povećati unos željeza, a tamno meso također može sadržavati više cinka, minerala koji pomaže u održavanju imuniteta”, ističe Manaker.
Pripazite na kožicu
I bijelo i tamno pileće meso imaju svoje prednosti i nedostatke. Bijelo meso nudi manje unosa masnoće, dok tamno meso može ponuditi više hranjivih tvari.
Goodson također napominje da obratite pozornost na to jedete li kožicu ili ne. “Bijelo se meso obično uzima s prsa, odakle ljudi obično skidaju kožu. Tamno se meso, međutim, nalazi u batacima, zabacima i krilcima, a ti dijelovi obično imaju manje mesa i ljudi će vjerojatnije pojesti i kožu”, objašnjava Goodson.
Iako možda ne razmišljate puno o koži imajte na umu da je “koža prvenstveno masna, većim dijelom zasićena, što dodaje značajne kalorije nemasnim proteinima”, upozorava Goodson. To ne znači da uvijek morate izbjegavati kožu, ali to bi moglo biti nešto o čemu biste trebali razmisliti ako pazite na unos masti.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu