Nova studija pokazala da ovaj napitak produžuje životni vijek

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2022. u 09:16
Foto: Pixabay

Ključni element je klorogenska kiselina – antioksidans (kojom i inače obiluje voće i povrće) koji štiti od oksidativnog stresa – ključnog pokretača kroničnih bolesti

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju kako konzumacija kave može utjecati na životni vijek, piše Express. Nova studija na više od 170.000 ljudi u Velikoj Britaniji sugerira da su oni koji su pili između dvije do četiri šalice kave dnevno imali manji rizik od smrti od svih uzroka.

Studija, koju je vodio School of Public Health na Southern Medical University u Guangdongu, nije pronašla razliku u riziku od smrti među onima koji piju kavu koji su dodavali šećer i onima koji nisu.

Istraživači su otkrili da ljudi koji piju kavu imaju znatno manje šanse da umru od bilo kojeg uzroka, srčanih bolesti i raka, u usporedbi s onima koji je ne piju. Prednosti konzumacije ovog napitka su jednake za nekoliko različitih vrsta kave, uključujući mljevenu, instant i kavu bez kofeina. Prema nalazima istraživača, napitak je to može smanjiti rizik od smrti za 30 posto.

Foto: Pixabay

Ljudi koji su pili svoj napitak s umjetnim zaslađivačima, međutim, nisu živjeli značajno dulje od onih koji ne piju. Ipak, Estefaniá Toledo, s Odjela za preventivnu medicinu i javno zdravstvo na Sveučilištu Navarra u Španjolskoj, savjetovala je oprez pri dodavanju šećera napitcima od kave.

Rezultati ove najnovije studije su u skladu s prethodnim studijama koje su sugerirale da bi kava mogla smanjiti rizik od nekoliko neurodegenerativnih bolesti i problema s jetrom. Ranija istraživanja pokazala su da kava utječe na aktivnost gena putem epigenetskih promjena te da sadrži nekoliko kemijskih spojeva poznatih po svojim terapijskim učincima.

Ključni element je klorogenska kiselina – antioksidans (kojom i inače obiluje voće i povrće) koji štiti od oksidativnog stresa – ključnog pokretača kroničnih bolesti. Istraživači kažu kako ta komponenta kave također može poboljšati raspoloženje, pomoći u liječenju infekcija i sniziti razinu šećera u krvi. Svoje dobrobiti ostvaruje inhibicijom enzima alfa-glukozidaze koji je zadužen za razgradnju ugljikohidrata i ograničava unos glukoze tijekom probave. Međutim, imajte na umu da druge komponente kave mogu sa sobom nositi zdravstvene rizike.

Komentirajte prvi

New Report

Close