Od krilaca do juhe s rezancima, ljudi u SAD-u vole jesti piletinu. Toliko, zapravo, da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je jedu više od bilo koje druge vrste mesa. No, koliko god bila ukusna, piletina ima svoje nedostatke – naime, glavni je uzročnik bolesti koje se prenose hranom. Novo izvješće CDC-a zaključuje da dio problema leži u načinu na koji ga ljudi pripremaju. Čitajte dalje kako biste saznali što agencija sada kaže kada su u pitanju najmanje sigurni načini kuhanja i pripreme piletine, piše Bestlifeonline.
Piletina je glavni izvor trovanja hranom
Prema CDC-u procjenjuje se da salmonela uzrokuje više bolesti koje se prenose hranom nego bilo koja druga bakterija. Piletina ponekad može biti kontaminirana ovom bakterijom, što je čini “glavnim izvorom ovih bolesti”, napominje agencija. U prosječnoj trgovini mješovitom robom, oko 1 od svakih 25 pakiranja piletine je kontaminirano salmonelom, prema izvješću američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) iz 2018.
“Ako jedete nedovoljno kuhanu piletinu, možete dobiti bolest izazvanu hranom, koja se naziva i trovanje hranom. Također se možete razboljeti ako jedete drugu hranu ili pića koja su kontaminirana sirovom piletinom ili njezinim sokovima”, objašnjava CDC.
Ovo novo izvješće agencije bavi se zabrinjavajućim problemom koji pridonosi ovom problemu trovanja hranom – kako ljudi kuhaju određene vrste piletine.
CDC upozorava na određene proizvode od piletine
CDC je 2. prosinca objavio novo izvješće o prijetnji trovanja hranom od piletine. Za ovo izvješće, agencija se suzila na smrznute punjene pileće proizvode, koji su “više puta bili uključeni u epidemije salmonele”, kažu iz CDC.
Od 1998. godine dužnosnici su povezali pohane i punjene sirove pileće proizvode s 14 različitih epidemija i oko 200 bolesti, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA).
Što čini pohanu i punjenu piletinu tako problematičnom? Prema CDC-u, “ovi se proizvodi djelomično kuhaju kako bi se pohali, zbog čega često izgledaju kuhani”. Unatoč izgledu, pohani pileći proizvodi i dalje moraju biti u potpunosti kuhani prije nego što budu sigurni za jelo, kaže za Best Life Kelly Johnson-Arbor, dr. med., medicinska toksikologinja i direktorica Nacionalnog centra za otrove.
“Sirova piletina, uključujući smrznute punjene pileće proizvode kao što je Chicken Cordon Bleu, mora se kuhati na unutarnjoj temperaturi od najmanje 160 stupnjeva Fahrenheita kako bi se ubile bakterije koje se prenose hranom kao što je salmonela”, kaže Johnson-Arbor.
CDC kaže da je ovo “sigurna unutarnja temperatura” na kojoj se piletina mora kuhati – i ako nije temeljito kuhana na toj temperaturi, mogli biste se razboljeti ako je piletina kontaminirana.
Agencija kaže da se neki uređaji ne bi trebali koristiti za kuhanje smrznutih pilećih proizvoda. Naime, još 2006. godine proizvođači smrznutih pohanih i punjenih pilećih proizvoda počeli su uvoditi nove promjene označavanja kako bi “jasnije identificirali te proizvode kao sirove”, objašnjava CDC u svom novom izvješću. Ažurirane oznake na mnogima također upozoravaju potrošače da ne koriste mikrovalne pećnice za kuhanje, jer su tu metodu kuhanja “u povijesti često prijavljivale bolesne osobe u izbijanjima salmonele povezanih sa smrznutim punjenim pilećim proizvodima”, prema agenciji.
“Korištenje mikrovalnih pećnica ne dovodi do ravnomjernog zagrijavanja smrznutih pilećih proizvoda, čak ni kada je piletina pokrivena ili preokrenuta tijekom procesa kuhanja”, kaže Johnson-Arbor. “Osim toga, mikrovalne pećnice koje imaju manju snagu (600 W) općenito ne kuhaju smrznute pileće proizvode dovoljno temeljito da ubiju salmonelu.”
Ali mikrovalne pećnice nisu jedini kuhinjski uređaj s ovim problemom. “Iako pećnice mogu pouzdano postići ovu temperaturu, mikrovalne pećnice, friteze i tosteri ne peku uvijek temeljito piletinu na 70 stupnjeva, a to povećava rizik od trovanja hranom”, dodaje Johnson-Arbor.
CDC je to potvrdio u svom izvješću: “Studije pokazuju da mikrovalne pećnice, friteze i tosteri nedosljedno zagrijavaju smrznutu punjenu piletinu ili smrznutu sirovu pohanu piletinu”, upozorila je agencija.
Mnogi ljudi ne slijede ove smjernice
Prema izvješću CDC-a, epidemije povezane sa smrznutim paniranim i punjenim pilećim proizvodima nastavile su se događati čak i nakon što su napravljene prilagodbe označavanja. Johnson-Arbor kaže da je to vjerojatno zato što “mnogi ljudi ne čitaju upute na pakiranju dok kuhaju”, a nalazi agencije to potvrđuju.
Za svoje novo izvješće, CDC je u partnerstvu s Porter Novelli Public Services proveo istraživanje od svibnja do srpnja 2022., analizirajući metode pripreme ljudi za smrznute punjene pileće proizvode. Od preko 2500 odraslih Amerikanaca, njih 82,7 posto izjavilo je da koristi pećnicu kao jedan od svojih aparata za kuhanje. Ali više od polovice ispitanika također je priznalo da koristi nešto drugo osim svoje pećnice za kuhanje ovih pilećih proizvoda.
Najčešće korišteni uređaj koji nije pećnica bila je friteza, s kojom je 29,7 posto ispitanika reklo da je kuhalo piletinu. U međuvremenu, 29 posto je izjavilo da koristi mikrovalnu pećnicu, 13,7 posto koristi tostere, a 3,8 posto kuha s drugim uređajem.
Naravno, ne čudi što se ljudi okreću ovim uređajima. “Neki ljudi, uključujući studente, one s nestabilnom stambenom situacijom i stanare mobilnih kućica, možda nemaju dovoljno prostora u svom domu za smještaj tradicionalne pećnice ili možda nemaju financijskih rezervi za kupnju pećnice. Toster pećnice, mikrovalne pećnice i friteze obično su puno jeftinije od tradicionalnih pećnica, a također zauzimaju puno manje prostora, što ih čini poželjnim za mnoge ljude”, objašnjava Johnson-Arbor .
Ako ćete koristiti nešto poput mikrovalne pećnice ili friteze za kuhanje smrznute piletine, bilo da je pohana ili ne, termometar za hranu može smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom, prema Johnson-Arboru. Toksikolog kaže da vam ovaj alat može pomoći da vaša piletina bude kuhana na unutarnjoj temperaturi od najmanje 165 stupnjeva Fahrenheita.
“Ali ako ste u nedoumici ili ako termometar za hranu nije dostupan, nemojte jesti sirovu piletinu koja se kuhala u fritezi, mikrovalnoj pećnici ili tosteru”, zaključuje ona.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu