Nedostatak vitamina D potencijalno je poguban za muškarce, evo i kako ga nadoknaditi

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2022. u 10:58
Foto: Pixabay

U prethodnim istraživanjima dr. Murphy i njegovi kolege otkrili su da oni koji se nisu izlagali dovoljno suncu imaju i do 1,5 puta veću vjerovatnost da će imati manjak vitamina D.

Studija američkih znanstvenika pokazala je da su muškarci koji su oboljeli od agresivnog oblika raka prostate imali znatno niže nivoe vitamina D od normalnih. Naime, istraživanje provedeno na Sveučilištu Northwestern u američkoj državi Illinois koje je objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology, otkrilo je korisne informacije. Posebice za slučajeve u kojima su pacijenti dogovorili sa svojim liječnikom da bolest treba biti strogo praćena i pod stalnim liječničkim nadzorom prije no što se pristupi postupku uklanjanja prostate ili nekom drugom medicinskom zahvatu. To se prije svega odnosi na nadoknadu ovog za organizam važnog vitamina, piše B92.

Adam Murphy, urolog i vođa ovog istraživanja kaže da ljude tamne boje kože, muškarci koji su u organizam unosili nedovoljno vitamina D putem prehrane ili se nisu izlagali suncu u dovoljnoj mjeri treba testirati na nedostatak ovog vitamina u trenutku kada im je otkriven rak prostate. Manjak treba nadoknaditi uzimanjem vitamina D u obliku dodataka prehrani.

U prethodnim istraživanjima dr. Murphy i njegovi kolege otkrili su da oni koji se nisu izlagali dovoljno suncu imaju i do 1,5 puta veću vjerojatnost da će imati manjak vitamina D.

Poslovi u zatvorenim prostorima i duge hladne zime bez sunca također nepovoljno djeluju na stabilni nivo ovog vitamina. Muškarci kojima je otkriven agresivan oblik karcinoma prostate imali su nivo vitamina D oko 22,7 ng/ml, a to je značajno manje od 30 ng/ml što se smatra normalnim. Oni koji nisu imali agresivni rak prostate imali su prosječni nivo oko 27 ng/ml.

Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D osim što sprečava rak prostate, sprečava razvoj osteoporoze, rak dojke, utječe i na dijabetes i pretilost.

Znate li koji su izvori vitamina D u hrani?

Ovo je jedinstveni vitamin kojeg tijelo samo proizvodi kada smo izloženi suncu, no ima ga u sljedećim namirnicama:

Foto: Pixabay

  • riba
  • jaja
  • proizvodi od soje
  • jetra
  • gljive
  • fermentirano ulje jetre bakalara

Komentirajte prvi

New Report

Close