Ako želite smanjiti količinu hrane koju bacate, razmislite o skladištenju krumpira na novi način. Poznato je da se desetljećima kućanstvima govorilo da krumpir čuvaju na hladnom i tamnom mjestu, a mnogi preferiraju kuhinjski ormarić ako nemaju podrum ili smočnica, piše Express.
No, s novim istraživanjem koje pokazuje da je krumpir povrće broj jedan među bačenom hranom, postoji novi način za pohranu ovog svestranog sastojka – i omogućuje da krumpir traje do šest mjeseci bez klijanja, a neće postati ni zelen ni mekan.
Britanci primjerice godišnje bace više od 5,8 milijuna krumpira, ali novo istraživanje pokazalo je da krumpir pohranjen u hladnjaku može trajati više od tri puta duže u usporedbi sa skladištenjem na sobnoj temperaturi. Time se može uštedjeti 100.000 tona otpada od hrane godišnje.
“Uz trenutnu kriznu klimu i rastuće troškove života, potrošači trebaju napraviti promjene i slijediti smjernice kao što je ova kako bi se ozbiljno uhvatili u koštac s bacanjem hrane u svom kućanstvu, što će također pomoći i da uštede novac”, kaže Lucia Washbrook, direktorica prodaje i marketinga u Branstonu.
Napominje kako postoje mnogi drugi načini na koje možete učiniti da potraju, kao što je pohranjivanje u tkanine ili papirnate vrećice umjesto plastičnih i čuvanje u mraku. Naime, iako većina kućanstava kupuje krumpir u supermarketu u plastičnim vrećicama, stručnjaci predlažu da krumpir izvadite iz plastične vrećice i stavite u vreću ili platnenu vreću jer materijal vreće ne propušta svjetlost i omogućuje krumpiru da diše.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu