Skriveni ili dodani šećer, koji se unosi tijekom dana kroz hranu i piće, razlog je za pojavu 45 štetnih zdravstvenih problema, otkrili su timovi znanstvenika iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.
Prema studiji objavljenoj u British Medical Journal stručnjaci preporučuju smanjenje potrošnje dodanih šećera na oko 6 žličica dnevno, dok bi unos zaslađenih pića trebalo ograničiti na jedno dnevno, piše B92.
Skriveni šećer utječe na razvoj astme, dijabetesa, bolesti srca…
Opće je poznato da prekomjerni unos šećera može imati negativne efekte na zdravlje, što je navelo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da predloži smanjenje potrošnje dodanih šećera na manje od 10 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa.
Znanstvenici su otkrili vrlo štetnu vezu između konzumiranja šećera i 45 zdravstvenih stanja kao što je, između ostalih, astma, dijabetes, pretilost, bolesti srca, depresija, neke vrste raka i smrt.
Endokrine i metaboličke probleme uzrokuje skriveni šećer u hrani
Dnevni unos “skrivenog” šećera kojeg ljudi nisu ni svjesni da unose u organizam, a koji ozbiljno narušava zdravlje, bio je povod istraživača iz Kine i SAD da usporede sve dosadašnje studije i 73 meta-analiza o štetnosti šećera. Istraživanje je pronašlo dokaze o štetnoj vezi šećera u prehrani i 18 endokrinih ili metaboličkih ishoda, uključujući dijabetes, giht i pretilost, vezu za 10 kardiovaskularnih problema, kao što su visok krvni tlak, srčani udar i moždani udar, 7 ishoda karcinoma (rak dojke, prostate i gušterače) i 10 drugih zdravstvenih stanja kao što su astma, karijes, depresija i smrt.
Dokazi ukazuju i na činjenicu da se konzumacija napitaka zaslađenih šećerom dovodi u vezu s povećanom tjelesnom težinom, čak i u slučaju minimalne potrošnje, kao i da se masti nagomilavaju u jetri i mišićima. Analize pokazuju da je svaki napitak zaslađen šećerom bio u vezi s 4 posto većim rizikom od gihta, a dnevni unos slatkih pića, koji prelazi 250 ml, dovodi se u vezu sa 17 posto većim rizikom od koronarne bolesti srca i 4 posto većim rizikom od smrti. Također, dokazi pokazuju da je svaki porast unosa fruktoze od 25 g dnevno u vezi s 22 posto povećanim rizikom od raka gušterače.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu