Najplaćeniji kuhari današnjice

Autor: Ozren Podnar , 09. travanj 2009. u 22:00

Prema podacima koje je prikupio magazin Forbes najveću godišnju zaradu, 18 milijuna dolara, među majstorima gastronomije ostvaruje Rachael Ray, a među prvih deset nema razvikanog Jamieja Olivera

Većina najbolje plaćenih kuhara djeluje u Sjedinjenim Državama, no mnogi vuku porijeklo iz europskih kolijevki gastronomije, Italije, Francuske i Austrije. Prema podacima koje je prikupio Forbes, najveću zaradu od čak 18 milijuna dolara godišnje ostvaruje Rachael Ray, televizijska kuharica, koja ne radi ni u kakvom ugostiteljskom objektu. Simpatična i nasmiješena Italo-amerikanka “šije” za dva milijuna dolara drugoplasiranog s liste, Austrijanca Wolfganga Pucka, koji s podjednakim zadovoljstvom uslužuje i otmjenu klijentelu i običan puk. Zloglasni i razvikani Škot Gordon Ramsey drži treće mjesto sa 7,5 milijuna dolara, iznosom manjim od očekivanog s obzirom na veliku eksponiranost njegovih programa Hell’s Kitchen i Kitchen Nightmares te svjetski ugled njegovih restorana, pubova i kuharica. Visoko je rangiran i Japanac Nobuyuki Matsuhisa, jedini Azijat na listi, dok su izvan top-10 iznenađujuće ostali proslavljeni Ferran Adria i doajen televizijskog kulinarstva, Jamie Oliver.

Rachael Ray
Kuhanje kao urnebesna zabava
Brbljava i glasna Talijanka pretvorila se iz zvjezdice s male mreže u globalnog superstara nalik Opri. Počela je osvajati gledatelje prije osam godina zaraznim poštapalicama poput “njam-njam” u emisiji 30 Minute Meals na kanalu Food Network. Danas vodi četiri emisije na Food Networku, od kojih je njen talk show zvan Rachael Ray prošle godine pratilo 2,6 milijuna gledatelja, dok revija Every Day With Rachael Ray ima 1,5 milijuna čitatelja. Rachel, rođena 25. kolovoza 1968. u Massachusettsu, dijete je doseljenika sa Sicilije, koji su imali nekoliko restorana u Cape Codu. Još prije osnovne škole preselila se u unutrašnjost države New York, gdje joj je mama radila kao nadzornica u lancu restorana. “Odrasla sam u kuharskom ozračju. U mojoj obitelji i s mamine i s tatine strane svi kuhaju. Najranije scene koje pamtim uključuju moju mamu kako radi u restoranskoj kuhinji i nešto miješa s kuhačom. Pokušavala sam je oponašati, no spržila sam si desni palac. Imala sam tada tri i pol godine”, priča Rachael. Svojim kuharskim stilom izaziva oprečne reakcije. Kolege kuhari i gastronomski kritičari ne mogu je smisliti, optužujući je da profanira profesiju amaterskim pristupom rabeći isključivo sastojke koji se mogu nabaviti u lokalnom supermarketu. Otvoreni su i blogovi koji su u cijelosti posvećeni pljuvanju po Rachael Ray. No, ona svoj stil opravdava željom da pomogne gledateljima u što bržoj pripremi jela, tako da im ostane više vremena za druženje s obitelji. Njeni kritičari ispuštaju iz vida glavne uzroke njene popularnosti: simpatičnost, srdačnost i pristupačnost. Na televiziji se prikazuju deseci kulinarskih emisija i svaki je recept već objavljen u nekoj knjizi, no Rachel svoja znanja predstavlja kroz zabavu i zafrkanciju.

Wolfgang Puck
Živi, ljubi, jedi
Drugoplasirani na ljestvici najbogatijih kuhara rođen je 1949. u Sankt Veltu an der Glanu u Koruškoj, a kuhati je naučio od majke, koja je povremeno radila u slastičarnici. Iskustvo je stjecao u Monte Carlu i Parizu, a s 24 je godine preselio u Sjedinjene Države. Nakon dvije godine rada u restoranu La Tour u Indianapolisu, postao je glavni kuhar i suvlasnik restorana Ma Maison u Los Angelesu. Zaradom od svoje prve kuharice, Modern French Cooking, u kojoj je predstavio recepte korištene u Ma Maisonu, 1982. je osnovao Wolfgang Puck Companies pod motom “Live Love Eat” (Živi, ljubi, jedi) i otvorio već legendarni Spago u Los Angelesu. Ovaj glamurozni losanđeleski lokal nekad su posjećivali Orson Welles i Sidney Poitier, a današnji gosti uključuju Brada Pitta i Jamieja Foxa. Pored Spaga, posjeduje još 15 otmjenih restorana, lanac bistroa Wolfgang Puck Bistros te lanac sendvič-barova Wolfgang Puck Express, koji prodaje hranu umornim putnicima na aerodromima. Svoju je karizmu preselio i na mali ekran, zaradivši uloge u serijama Frasier, Las Vegas i Priče iz kripte te nastupe u nizu televizijskih emisija, uključujući American Idol. Aktivan je u dobrotvornim organizacijama te je 1982. sa suprugom Barbarom Lazaroff osnovao Humanitarnu zakladu Puck-Lazaroff, koja je od osnutka prikupila 15 milijuna dolara. Istovremeno je počasni predsjednik dobrotvorne priredbe Benefit u Clevelandu, koja skuplja sredstva za borbu protiv raka. Od 2002. do 2007. Puck je bio pod pritiskom medija zbog podrške proizvođačima govedine i gušče jetre, no prije dvije godine je prestao posluživati ove namirnice, najavivši da će ubuduće rabiti samo jaja i meso dobivene od životinja uzgojenih prema najstrožim standardima zaštite životinja.

Gordon Ramsay
Drskošću do slave
Bezobrazni i nepristojni Škot ima restorane u Londonu, New Yorku i Dubaiju i sudjeluje u reality programima Ramsay’s Kitchen Nightmares u Britaniji i Hell’s Kitchen u SAD. Tamo vrijeđa i omalovažava natjecatelje i pritom neskriveno uživa. Kontroverzni Ramsay, rođen 8. studenog 1966. u Johnstoneu, nadao se velikoj nogometnoj karijeri. Trenirao je u juniorima Glasgow Rangersa, no s 19 je godina pretrpio tešku ozljedu koljena, koja je dokrajčila njegove sportske ambicije. Bio je to dobitak za svijet gastronomije, jer počeo je raditi u restoranima u Londonu i Parizu, da bi 1993. dobio posao šefa kuhinje restorana Aubergine. Dvije godine potom donio je restoranu dvije Michelinove zvjezdice, no kad se razišao s pokroviteljima, napustio je Aubergine, povevši sa sobom cijelo osoblje. Godine 1998. je otvorio prvi vlastiti restoran, Gordon Ramsay’s u Londonu, koji je brzo prepoznat kao jedan od najboljih na svijetu te mu je Michelin dodijelio tri zvjezdice. Potom je otvorio još nekoliko hvaljenih restorana, no svjetsku je slavu stekao nastupima na britanskoj i američkoj televiziji. Njegovo izderavanje, napadi bijesa i opsjednutost savršenstvom priskrbili su mu nevjerojatnu popularnost kod anglosaksonskog gledateljstva. U sklopu BBC-jevog Ramsay’s Kitchen Nightmares, putuje Engleskom, pronalazi neke od najgore vođenih restorana te provodi u njima po dva tjedna, trudeći se učiniti ih uspješnima. Televizija prati cijeli proces, bilježeći Ramsayjeve uvrede i psovke upućene osoblju te svjedočeći transformaciji klimavog u uspješan ugostiteljski objekt. Jedan je od samo tri britanska kuhara koji ima restoran s tri Michelinove zvjezdice (ostala dvojica su Heston Blumenthal i Alan Roux). Pet puta je osvojio nagradu Catey, najvažnije priznanje u britanskom ugostiteljstvu, a 2006. je proglašen najutjecajnijom osobom ugostiteljstva svoje domovine, pretekavši Jamieja Olivera.

Ferran Adria
Gastronomski Salvador Dali
Iako nije među deset najplaćenijih kuhara, Katalonac Ferran Adria za mnoge je najveći kulinarski majstor današnjice, a njegov restoran El Bulli višekratno je proglašen najboljim na svijetu. Opisan kulinarskim Salvadorom Dalijem u magazinu Gourmet, rođen je 14. svibnja 1962. u L’Hospitaletu kraj Barcelone. Pohađao je ekonomsku srednju školu, no zbog dosade ju je napustio ju 1980., nakon trećeg razreda. Prve je korake u ugostiteljstvu napravio kao perač posuđa u jednom francuskom restoranu u Castelldefelsu, gdje je otkrio naznake strasti prema kulinarstvu. Vrativši se u Barcelonu, radio je u nekoliko restorana, no prvi je puta postao šef kuhinje u vojarni, služeći vojni rok u Cartageni. Kad je skinuo uniformu, primljen je za pripravnika u kuhinji restorana El Bulli u Rosesu, dva sata vožnje od Barcelone. Vlasnicima se svidjela njegova vještina te su ga samo godinu i pol kasnije promaknuli u šefa kuhinje. Ostalo je gastronomska povijest: dotad slabo poznati restoran na zabačenoj lokaciji probio se u svjetsku elitu, stekavši tri Michelinove zvjezdice i pretvorivši se zadnjih godina u globalni fenomen. Otvoren je samo šest mjeseci u godini, a sve rezervacije rasproda u samo nekoliko dana u ranu jesen za iduću turističku sezonu. U ostalih šest mjeseci, Adria putuje svijetom, posjećuje restorane i prikuplja kulinarske tehnike od drugih majstora. Veliki eksperimentator i inovator povezan je s pokretom molekularne gastronomije, spojem znanosti i kulinarstva. Najpoznatiji je po “kulinarskoj pjeni”, koju danas koriste kuhari širom svijeta. Kulinarska je pjena smjesa prirodnih okusa i sredstva za želiranje. Smjesa se stavlja u posudu za tučenje vrhnja, iz kojeg se pjena istjeruje uz pomoć dušičnog oksida.

Hrvatski chefovi i chefice

Šarmantna Ana Ugarković medijski je najeksponiranija hrvatska kuharska zvijezda, koja kao i najplaćenija kuharica Rachael Ray nema vlastiti restoran, već svoja znanja posreduje putem televizije. Gastronomska je iskustva stjecala u Londonu, da bi povratkom u Hrvatsku 2002. godine počela graditi veliku karijeru u suradnji s domaćim sladokuscima Reneom Bakalovićem i Davorom Butkovićem. “Kad razmišljam o receptu ili o slaganju jelovnika, uvijek uzimam u obzir tri stvari: ravnotežu okusa, tekstura i boja”, veli voditeljica tv showa “Kod Ane”, koja s kulinarstvom spaja svoju drugu ljubav, dizajn. Unatoč dizajnerskom pristupu, ne dopušta da bilo koji dio jela služi isključivo kao dekoracija: “Sve što ostane na tanjuru nepojedeno za mene nema previše smisla”. Svoju kuharsku filozofiju temelji na načelu odabira prave namirnice u pravom trenutku, a za ključne sastojke svoje kuhinje smatra češnjak, maslinovo ulje i ljute papričice. Sličnog je ukusa i kultni kuhar i gastro-kritičar Rene Bakalović. Deklarirani pristalica ljutog, nekad je iznad svega štovao papar, da bi se potom “prebacio” na ljuti feferon, čijom je regionalnom radoznalošću od Amerike preko Španjolske do Azije zadivljen. Sve vrste luka svrstao je na drugo mjesto svoje ljestvice najdražih sastojaka, dok je broncu dodijelio maslinovom ulju. “Mislim da bih mogao preživjeti na kruhu, maslinovom ulju i crnom vinu”, kaže strastveni pobornik mediteranske prehrane. Šef kuhinje zagrebačkog Baltazara, Tomislav Špiček, medijski se probio posredstvom tv emisije “Kruške i jabuke”. Iako star samo 35 godina, iza sebe ima već 19-godišnje iskustvo. Svoja je kulinarske majstorije izvodio u Hotelu Esplanade, restoranima Kornat (današnji Boban), AG Matoš i Okrugljak, da bi prije sedam godina preuzeo vodeću ulogu u Baltazaru. Ključni sastojci Špičekove kuhinje su svježe bilje poput ružmarina i bosiljka, zatim jaja i kvalitetan komad ribe ili mesa. Veli da se najviše diči umakom Beurre Blanc, po receptu koji je naučio od svoje bake. Robert Slogar pet godina nosi naziv “zlatnog kuhara” Hrvatske, a svoje, preko dva desetljeća stjecano, iskustvo primjenjuje u poznatom zagrebačkom lounge baru People’s. Ljubitelj je istarske, mediteranske i francuske kuhinje. On sam kaže da svoju kuhinju nikako ne može zamisliti bez rajčice, bosiljka i maslinova ulja, a najdraži mu je recept domaća tjestenina s repićima škampi, cherry rajčicama i tikvicama. “Uvijek me oduševljava kombinacija mora i povrća, koju bih svakom preporučio”, rekao je Slogar za internetski portal Gastro.hr .




Komentirajte prvi

New Report

Close