Grad Rab koji iduće godine slavi 130. obljetnicu organiziranog turizma dio je otoka Raba, najpošumljenijeg otoka na Jadranu uz Mljet i najsunčanijeg uz Hvar, a ima više od 300 izvora pitke vode. Taj čarobni grad na otoku, usprkos svim izazovima dislociranog života u odnosu na kopno, ima sve više mladih koji mu se nakon završetka školovanja vraćaju i zasnivaju obitelji.
"Rab je uvijek imao oscilacija s obzirom na broj stanovnika, ali baš se ove godine možemo pohvaliti činjenicom da je broj upisane djece u vrtić najveći do sada pa smo otvorili još jedno područno odjeljenje i to su naše slatke brige, lijepa ulaganja u naše najmlađe, a imamo i dosta mladih ljudi koji su željni druženja, zato i organiziramo naš Advent. Drago mi je što se mladi vraćaju u grad, na otok, jer je kvaliteta življenja u malim stvarima, a život je ovdje privilegij", istaknuo je prvi čovjek Grada Raba, gradonačelnik Nikola Grgurić koji je rođen u Berlinu u kojem je i živio s roditeljima, ali kaže, nikad više ne bi otok zamijenio velegradom.
Stoga ga posebno veseli Advent na čijem je otvorenju ove godine uživao sa svojim sugrađanima i gostima. Program otvorenja počeo je u prijepodnevnim satima na Trgu sv. Kristofora i bio je posvećen djeci. Mađioničari, pantomimičari, gutači vatre i animatori "Carpylanda" cijelo su jutro zabavljali najmlađe koji su, osim pjevanja i plesanja, uživali i na različitim radionicama, poput one posvećene izradi božićnih keksića.
Gastro radionica
"Valjali su tijesto, izrezivali ga s različitim kalupima, ukrašavali ga i pekli uz pomoć naših kuhara, a mogli su ih poslije u posebnim kutijama i odnijeti kući. Među djecom ima puno potencijala za buduće slastičare, uostalom Rabska torta svjetski je poznata izvorna slastica i vidim da će u budućnosti biti još puno Rabskih torti s obzirom na iskustvo koje djeca pokazuju u izradi keksića", rekao je Dario Lide, kuhar iz kulinarske akademije "Majstor kuhar". Djeca su od kuhara dobila još jednu pohvalu, ali ovaj put ne zato što su kuhali, nego zato što su jeli povrće. Naime, kuhari su pripremili 300 degustacijskih porcija popularne kvarnerske maneštre.
Odlična organizacija
"Radi se o varivu od ječmene kaše, nešto slično nama na kontinentu kao grah s ričetom, samo pod utjecajem Italije ovdje ulazi u to jelo i kukuruz i pesto od slanine i više je tipično za ovaj dio Hrvatske, za Kvarner i Istru. Ono što je mene iskreno iznenadilo je to što je svako dijete došlo po svoju porciju maneštre. Znači da imaju zdrave prehrambene navike, što je odlično", oduševljeno je istaknuo kuhar Dario Lide.
"Volim jesti povrće jer je zdravo. Ovdje mi je super i najbolje mi je gledati akrobacije i ono s vatrom. I klizalište mi je super jer znam klizati", u jednom je dahu ispričao sedmogodišnji Borna. Roditelji su jednako uživali kao i njihova djeca, posebice jer je u gradu bilo ugodnih 12 stupnjeva. "Oduševljeni smo, ove godine je stvarno sve dobro organizirano za djecu, klizalište je odlično i veliko, ovi mađioničari, pantomimičari, sve je super", komentirala je jedna mama Ivana. Cijeloga je dana bilo prepuno i klizalište, nekoliko desetaka metara udaljeno od mora, velika radost za djecu i mlade. A nakon predvečernjeg odmora, mnoštvo se ljudi slilo na Trg Municipium Arba na kojem su se smjestile adventske kućice s najfinijim blagdanskim delicijama kao i velika pozornica na kojoj je odličan dvosatni koncert održao popularni Neno Belan sa svojim Fiumensima.
"Iako smo već svirali na Rabu, ovo nam je prvi put da smo na otvorenju Adventa. Uživali smo s rasplesanom i raspjevanom publikom, grad je stvarno poseban u ovo blagdansko vrijeme", rekao je Neno Belan. Najljepši otočni advent ove je godine zaista zablistao u punom sjaju, a Rabljane i njihove goste, sve do iza Nove godine, očekuje bogat adventski program, prepun dobre glazbe i atraktivnog sadržaja za sve generacije.