Slijedili ste recept do posljednjeg detalja, ali kolači su vam ispali gnjecavi, a meso nije dobilo onu lijepu hrskavu koricu? Niste jedini! Mnogi se susreću s ovim problemom jer neke pećnice – lažu, piše Punkufer.
Kod dobrog dijela pećnica, a pogotovo starijih modela, ugrađeni termometar koji bilježi temperaturu nalazi se u jednom dijelu tog kuhinjskog aparata.
Kada zagrijete pećnicu na određenu temperaturu, ona se postiže u onom dijelu pećnice u kojem se nalazi termometar. U ostatku pećnice može biti niža, a vrijednosti mogu odstupati i do 20 stupnjeva. Baš zato morate paziti gdje stavljate lim za pečenje ili namirnice obrađivati duže nego što je naznačeno u receptu.
Kako testirati temperaturu u pećnici?
- Kako biste testirali svoju pećnicu, upotrijebite kuhinjski termometar. Obavezno upotrijebite kuhinjski termometar za pećnice.
- Stavite kuhinjski termometar na srednju rešetku i zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Kada pećnica dosegne željenu temperaturu na regulatoru, provjerite termometar unutar nje.
- Ako i termometar pokazuje temperaturu od 160 Celzijevih stupnjeva – izvrsno.
- Ako primijetite da je temperatura na termometru i do 20 stupnjeva manja nego što bi trebala biti, znate da vaša pećnica laže i da biste u budućnosti trebali povisivati temperaturu za tu vrijednost kada trebate nešto ispeći.
Nemate kuhinjski termometar?
- Testirajte svoju pećnicu običnim bijelim šećerom, koji se počne topiti kada dosegne između 184 i 186 Celzijevih stupnjeva.
- Stavite pola žlice bijelog šećera na lim za pečenje na srednju rešetku u pećnici i zagrijte je na 190 Celzijevih stupnjeva. Ako vam se pećnica zagrije na željenu temperaturu, a šećer se nije otopio – vaša pećnica hladnija je nego što mislite.
- Ako zagrijete pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva, a šećer se rastopi – vaša pećnica zagrijava se jače nego što mislite.
Važan savjet za kraj:
Kada pečete namirnice u pećnici, suzdržite se od otvaranja vrata i provjeravanja namirnica. Svaki put kad otvorite vrata pećnice temperatura u pećnici padne za barem 20 Celzijevih stupnjeva, što će usporiti vaš kulinarski trud, a u nekim ga slučajevima i u potpunosti upropastiti.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu