Omiljeni zimski napitak usporava starenje, dobar je za zglobove i štiti od prehlade

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2022. u 11:42
Foto: Pixabay

Tradicija ispijanja kuhanog vina na jesen i zimu dolazi iz Sjeverne Europe.

Tradicija ispijanja kuhanog vina na jesen i zimu dolazi iz Sjeverne Europe, a ljekovito svojstvo ovog napitka povoljno utječe na sve nas. U nastavku teksta pogledajte na koje sve načine kuhano vino sudjeluje u poboljšanju našeg zdravlja, piše City magazin.

1. Usporava starenje

Starenje je prirodan proces koji ne možemo zaustaviti, ali možemo, bar djelomično, usporiti ga. Istraživački institut u Virdžini je potvrdio da, osim što nas grije u hladnim jesenjim i zimskim danima, kuhano vino ima značajnu ulogu i u usporavanju procesa starenja.

Foto: Unsplash

2. Poboljšava pamćenje

Isti sastojak koji je odgovoran za naše “podmlađivanje”, pozitivno utječe i na protok krvi do mozga, a samim tim i na pamćenje, koncentraciju, smanjenju umora, stresa i anksioznosti. Pored toga, resveratrol štiti organizam od nastanka Alzheimerove bolesti.

3. Dobro za prehladu i za srce

Kao izvor moćnog antioksidansa resveratrola, kuhano vino sprečava sljepljivanje trombocita, odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi. Također, začini koji su sastavni dio ovog napitka, daju još efikasnije rezultate u borbi protiv prehlade. Cimet i klinčić dobri su za dezinfekciju ždrijela i grla, a imaju i antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Studija objavljena u American Journal of Epidemiology, otkrila je da je rizik od prehlade smanjen za skoro 40% kod sudionika koji su konzumirali umjerene doze kuhanog vina godinu dana.

4. Čuva kosti i zube

Osim što ubija bakterije unutar naše usne šupljine, kuhano vino sprečava njihovo lijepljenje za naše zube, te tako smanjuje mogućnost za nastanak karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Prema svjedočenjima stručnjaka, ima antiinflamatorna svojstva, koja pomažu u zaštiti od gubitka koštane mase i nastanka osteoporoze, a između ostalog i artritisa.

Foto: Pixabay

5. Poboljšava probavu

U umjerenim količinama pomaže u pokretljivosti crijeva, poboljšava probavu i utječe pozitivno na želučanu kiselinu. Međutim, ako pretjerate u njegovom ispijanju, vjerojatno ćete izazvati želučane probleme poput proljeva i povraćanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close