Liječniku se obično javljamo kad je već ‘pet do 12’, ali je dobro je da većina poteškoća može biti sanirana

Autor: Promo , 28. travanj 2022. u 08:04
FOTO: Promo

Sve što vas zanima o zdravlju očiju i korekciji vida odgovara doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med.

Briga o očima, osjetilu preko kojeg primamo 90 posto informacija iz okoliša, često se uzima kao nešto što se podrazumijeva. Dok nas dobro služe, o njima najčešće ne razmišljamo, a i kad se jave prvi manji problemi često na njih odmahujemo rukom. Liječniku se obično javljamo kad je već „pet do 12“, ali je dobra stvar to što zahvaljujući današnjoj tehnologiji većina tih poteškoća može biti sanirana, u potpunosti ili djelomično.

doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med.

Pritom je važno odabrati kliniku i stručnjake čije iskustvo i rezultati najbolje govore o njima, a upravo takav je i doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med, član svjetski priznate poliklinike Optical Express i vodeći refrakcijski i transplantacijski kirurg s dvadesetogodišnjim iskustvom. Kako bi svima vama koji imate problema s vidom ili poznajete nekog takvog, pomogao oko najčešćih nedoumica, dr.med Šarić odgovorio je na pitanja koja sežu od generalnog zdravlja očiju do operativnih zahvata korekcije vida.

Koje pretrage vrši oftalmolog tijekom pregleda vida?
Kompletan pregled očiju je jednostavan i bezbolan, a traje od 45-60 minuta. Za početak, liječnik postavlja par pitanja o vašem vidu i općem zdravlju, nakon čega slijedi niz testova i pregleda poput: reakcija zjenica na svjetlo, testa perifernog vida, testa vidne oštrine, pokreta očiju i mjerenja očnog tlaka. Jako je bitno obaviti pregled prednjeg segmenta oka i pregled očne pozadine jer se tako mogu otkriti i sistemske bolesti popust dijabetesa.

Što je laserska korekcija vida?
Laserska korekcija vida postoji već više od 3 desetljeća i trajno je rješenje za oslobađanje od naočala ili leća. Sama korekcija je bezbolna i sigurna. Ukoliko se jave određene komplikacije, vrlo lako i brzo se mogu ukloniti.

Je li svaki pacijent kandidat za lasersku korekciju vida?
Vrlo je važno doći na pregled na kojemu se sa sigurnošću određuje jeste li kandidat za zahvat. Iz našeg dosadašnjeg iskustva i nakon desetaka tisuća pregleda i zahvata, možemo reći da većina pacijenata jesu kandidati. Bitno je napomenuti i da pacijent mora biti stariji od 18 godina te da nema početnu mrenu.

FOTO: Promo

Što nakon laserske korekcija vida – koliko traje stabilizacija?
Oporavak je vrlo brz. Već 24 sata nakon operativnog zahvata korekcije vida je moguće raditi na računalu, voziti automobil, gledati televiziju i slično. Prvih par dana se koriste umjetne suze te se pacijent mora kloniti bazena i sauna. Sama stabilizacija vida traje do par tjedana.

Može li se dioptrija vratiti nakon laserske korekcije vida?

Vrlo rijetko i u pravilu je povratak dioptrije vezan za velike minuse, velike pluseve i velike cilindre – ekstremne dioptrije. Garancija je praktično doživotna i rijetko se u procesu manji dio dioptrije može ‘’vratiti’’. Čak i da se to dogodi, može se korigirati besplatnim zahvatom tri mjeseca nakon prvog zahvata.

Što je točno katarakta ili mrena na oku?
Katarakta ili mrena na oku je zamagljenje očne leće. Sama očna leća mora biti prozirna kako bi se svjetlo ispravno fokusiralo na mrežnicu. Ukoliko se dogodi zamagljenje leće, takvo stanje nazivamo kataraktom. U početku možda i nećete primijetiti promjene s vidom, ali kako katarakta napreduje, tako će utjecati i na vaš život. Operacija je jedini način liječenja.

Koliko traje oporavak nakon operacije mrene?
Operacija mrene je bezbolna i obavlja se na lokalnoj anesteziji (bez injekcije), a zahvat obično traje do 30 minuta. Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti će olakšati samu operaciju i ubrzati postupak oporavka nakon iste. Uz redovite oftalmološke kontrole, pacijent mora primjenjivati protuupalne kapi kroz period od 2-3 tjedna nakon operacije.

U čemu se operacija mrene razlikuje od laserske korekcije vida?
Kako starimo, naša prirodna leća polagano propada. Najveća razlika u operacijama je to što kod mrene mijenjamo kompletnu prirodnu leću pacijenta s umjetnom i tako ispravljamo vid. Pacijent može izabrati dvije različite umjetne leće: monofokalne i multifokalne.

FOTO: Promo

 

New Report

Close