Bez obzira idete li u kafić nakon dugog tjedna na poslu ili samo želite otvoriti bocu za vrućeg dana, pivo je dio svakodnevne rutine mnogih ljudi. Međutim, pivo nije za svakoga—i ne bi samo oni kojima se ne sviđa okus trebali odustati od tog pića, piše Eatthis. U nastavku donosimo šest tipova ljudi koji prema liječnicima nikada ne bi trebali piti pivo.
Osobe s poviješću dijabetesa ili predijabetesa
Kada otvarate bocu piva, rijetko uzimate u obzir sadržaj šećera. Iako popis sastojaka ne navodi uvijek šećer kao sastojak, on nastaje prirodno kada žitarice fermentiraju kvasci.
“Pivo može brzo potaknuti povećanje šećera u krvi pacijenta ili u stanju gladovanja može izazvati brzi porast inzulina i može uzrokovati hipoglikemiju koja je također opasna”, kaže dr. Jonathon Kung, gastroenterolog na Mount Sinai.
Osobe koje pokušavaju smršaviti ili imaju prekomjernu težinu
Ako želite skinuti koji kilogram, možda biste se trebali kloniti ovog popularnog alkoholnog pića. “Pivo je krcato kalorijama, ima čak od 100 do 200 kalorija s malom nutritivnom vrijednošću”, kaže Kung.
Prema istraživanju objavljenom u Nutrients, dnevne količine piva veće ili jednake 500 mililitara – povećavaju rizik od gubitka težine, osobito kod muškaraca.
Osobe s osjetljivošću na gluten ili poviješću celijakije
Oni koji slijede bezglutensku dijetu trebali bi izbjegavati pijenje piva jer ono može doprinijeti budućim probavnim problemima. “Pivo često sadrži gluten koji može izazvati odgovor u crijevima mnogih pacijenata što rezultira gastrointestinalnim simptomima”, kaže Kung.
Postoje piva bez glutena koja bi mogla biti bolja za one koji su osjetljivi.
Osobe s poviješću sindroma iritabilnog crijeva
Želučane tegobe nisu zabavne nikome, pogotovo ne onima sa sindromom iritabilnog crijeva. “Pivo često uzrokuje nadutost, plinove, proljev, a ponekad i bolove u trbuhu iritirajući stijenku crijeva ili uzrokujući zadržavanje tekućine kod nekih pacijenata”, kaže Kung.
Osobe s poviješću kronične bolesti jetre ili ciroze
Iako ispijanje piva može zvučati kao dobra ideja nakon dugog tjedna, ako imate bolest jetre ili cirozu, morat ćete se držati podalje. “Pivo je alkohol koji kada se metabolizira u već nadraženoj jetri (često u uvjetima ciroze, virusnog hepatitisa ili autoimune bolesti), može dodatno ubrzati oštećenje jetrenog parenhima i u konačnici može rezultirati smanjenjem funkcije jetre”, kaže Kung.
Osobe s poviješću žgaravice
Iako već znate da treba izbjegavati hranu koja je kisela ili bogata masnoćom kada je u pitanju prevencija žgaravice, ali na taj popis treba dodati i pivo. “Poznato je da pivo slabi sposobnost zatvaranja donjeg ezofagealnog sfinktera (koji odvaja želudac od jednjaka), što rezultira okretanjem više kiseline u jednjak što rezultira simptomima žgaravice.”, objašnjava Kung.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu