Koliko često treba mijenjati ručnike ako želimo ostati zdravi?

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2023. u 11:51
Foto: Unsplash

Problem ili bar ne najveći problem nije vidljiva prljavština na njima, već mikroorganizmi na ručniku koje nismo u stanju vidjeti golim okom.

Ručnici koje koristimo za brisanje ruku, lica i tijela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne najveći problem nije vidljiva prljavština na njima, već mikroorganizmi na ručniku koje nismo u stanju vidjeti golim okom, piše Aktivnasi, a prenosi City magazine.

Nije kontroverzno reći da su ručnici veliko leglo bakterija, koje na njih dospijevaju s naših ruku, ali i okruženja u kome se nalaze. Većina ovih mikroorganizama nije štetna po naše zdravlje. Uostalom, mi smo i naviknuti da živimo uz prisustvo mnogih vrsta mikroorganizama. Problem za naše tijelo, međutim, nastaje ako preko ručnika dobijemo neku od opasnijih infekcija.

Escherichia coli i salmonela

“Ručnici su savršeno okruženje za bakterije kao što su Escherichia colii i salmonela”, tvrdi mikrobiolog dr Charles Gerba sa Sveučilišta u Arizoni. U jednoj od svojih studija on je otkrio da je skoro 90% pregledanih ručnika kontaminirano koliformnim bakterijama, a da je 14% njih sadržalo Escherichiju coli.

Ovaj stručnjak smatra da mnogi ljudi nedovoljno dobro peru ruke, zbog čega bakterije s njih završavaju na njihovim ručnicima. “Ako takvim ručnikom nakon dva dana neadekvatne upotrebe obrišete svoje lice, vjerovano ćete prenijeti više bakterija Escherichia coli na svoje lice nego da ste gurnuli glavu u WC školjku pustili vodu”, smatra dr. Gerba.

Najveći problem su ručnici koji dugo ostaju vlažni

Istraživanja su pokazala da su nedovoljno osušeni ručnici glavni uzrok širenja infekcija. Naravno, nećete se razboljeti ako samo dodirnete ovakav već više puta korišten ručnik. S druge strane, u slučaju da prljav ručnik dođe u kontakt s ranama i ogrebotinama na vašoj koži, rizik od infekcije je znatno veći, upozorava Susan Whittier, specijalista kliničke mikrobiologije.

Foto: Unsplash

Ne čekajte duže od dva dana da operete ručnike

Dr. Gerba savjetuje da često i temeljno perete svoje ručnike. On smatra da ručnike treba prati nakon otprilike dva dana upotrebe. To je posebno preporučljivo u slučaju da živite s djecom. Ako vaši ručnici imaju miris, to je definitivno znak da ste ih koristili predugo.

I mikrobiolog Philip Tierno s Medicinskog fakulteta u New Yorku nudi sličan savjet. On poručuje: “Koristite isti ručnik za kupanje najviše tri puta i to samo ako je prije svake upotrebe bio potpuno suh.”

Ručnike perite na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva

Pranje u perilici rublja na 30 ili 40 stupnjeva neće ukloniti mikroorganizme s vaših ručnika. Nažalost, ponekad se događa da oni budu loše oprani i na temperaturi od 60 stupnjevi, jer su perilice rublja ponekad podešene da peru na nižoj temperaturi od zabilježene, navodno radi štednje energije.

Zaključak

Ako često perete ruke i redovno mijenjate ručnike, stručnjaci smatraju da su male šanse da ćete se zbog njih razboljeti. Oni također savjetuju da svaki član vašeg domaćinstva ima svoje ručnike kako biste još više smanjili rizik širenja infekcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close