Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Sigurni smo da ne želite jesti voće i povrće prepuno toskina. Kako bi nas upozorili na činjenicu u kojim se zdravim namirnicama skriva najviše otrova, američki Environmental Working Group svake godine objavljuje listu voža i povrća sa najviše pesticida.
Iako je lista prvenstveno namijenjena američkim potrošačima, vjerujemo kako navedeno voće i povrće zbog svoje strukture upija više toksina od voća i povrća koje je na sigurnoj listi. U svakom slučaju, kada god možete kupujte provjereno voće i povrće od lokalnih proizvođača ili organskog podrijetla, a kada niste sigurni, ako možete ogulite koru i trebali bi biti sigurniji nego da namirnice sa ovog popisa jedete sa korom.
U nastavku donosimo popis voća i povrća sa najviše pesticida prema nedavno objavljenom popisu EWG-a. Radi se o: jabukama, jagodama, grožđu, celer, breskvama, špinatu, paprici, nektarinama, krastavcima, cherry rajčicama, grašku i krumpiru.
S druge strane popisa, vože i povrće sa najmanje pesticida su: avokado, kukuruz, ananas, kupus, smrznuti grašak, luk, šparoge, mango, papaja, kivi, patlidžan, grejp, dinja, cvjetača i slatki krumpir (batat).
Nadamo se da će Vam ova lista pomoći pri odabiru zdravih namirnica te da ćete voće i povrće sa popisa ubuduće kupovati od proizvođača za koje znate da ne koriste pesticide u uzgoju.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu