Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Kako je pečenjara postala solidan gradski restoran

Autor: Darija Vranešić Bender
20. studeni 2008. u 20:00
Podijeli članak —

Bivša roštiljarnica smještena na Prisavlju stalno diže kvalitetu hrane i ponudu vina

Restoran Balon smjestio se u mirnoj zagrebačkoj oazi, u neposrednoj blizini Boćarskog doma na Prisavlju. Od ugodne unutrašnjosti u Balonu je jedino bolje uživati na terasi restorana, okruženoj zelenilom i debelom hladovinom, naravno, kada je temperatura primjerena.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Iako je primarno bio zamišljen kao roštiljarna, tijekom posljednjih godina profilirao se u restoran sa solidnom kuhinjom i izuzetnom uslugom. Za jelovnik u Balonu moglo bi se reći da je neobično običan, naime, iako jela nisu nikakve spektakularne ili egzotične kombinacije, iz odabira se može razabrati da je stvaran s maštom. A upravo se radi na obogaćivanju jelovnika u smjeru nešto ekskluzivnije ponude. Tako s njega odlaze čevapčići i punjene pljeskavice, a dolaze srneći tournedo, pačja prsa i guščja jetra. Iz ponude predjela valja izdvojiti mesni carpaccio s crnim tartufima, riblji carpaccio te toplu salatu od pečenih gljiva i pršuta. Ponudu toplih predjela poglavito čine rižota, njoki, fuži i fritaje. Novost su njoki u umaku od špinata i pršuta i rižoto alla Balon (pileća prsa, hobotnica, meso kozica i umak obogaćen šafranom). Glavna jela uglavnom se temelje na odrescima koje u Balonu pripremaju vrhunski. Naš je favorit biftek na posteljici od špeka koji je baš uvijek savršen. Uz tako pripremljen biftek poslužuje se pečeni krumpir, a odlično pristaje i salata od rukole. Ponuda se mijenja sezonski, a za zimske dane su osmislili kaloričnije tamne umake koji prate vrhunske mesne odreske i posebice divljač.Panna cotta sa šumskim voćem koju smo kušali u više navrata ipak nije zadovoljila budući da je krema imala suviše škrobnu teksturu. Cijene u Balonu su doista umjerene s obzirom na visoke standarde. Vinska karta je odlična, broji osamdesetak biranih butelja, uz solidnu ponudu šampanjaca. Toči se petnaestak kvalitetnih i vrhunskih vrsta vina na čaše. Za prosinac je u pripremi ambiciozna vinska karta koja će brojiti čak 117 naslova, a uz vina će biti istaknuta i godišta.

Restoran Balon smjestio se u mirnoj zagrebačkoj oazi, u neposrednoj blizini Boćarskog doma na Prisavlju. Od ugodne unutrašnjosti u Balonu je jedino bolje uživati na terasi restorana, okruženoj zelenilom i debelom hladovinom, naravno, kada je temperatura primjerena.

Iako je primarno bio zamišljen kao roštiljarna, tijekom posljednjih godina profilirao se u restoran sa solidnom kuhinjom i izuzetnom uslugom. Za jelovnik u Balonu moglo bi se reći da je neobično običan, naime, iako jela nisu nikakve spektakularne ili egzotične kombinacije, iz odabira se može razabrati da je stvaran s maštom. A upravo se radi na obogaćivanju jelovnika u smjeru nešto ekskluzivnije ponude. Tako s njega odlaze čevapčići i punjene pljeskavice, a dolaze srneći tournedo, pačja prsa i guščja jetra. Iz ponude predjela valja izdvojiti mesni carpaccio s crnim tartufima, riblji carpaccio te toplu salatu od pečenih gljiva i pršuta. Ponudu toplih predjela poglavito čine rižota, njoki, fuži i fritaje. Novost su njoki u umaku od špinata i pršuta i rižoto alla Balon (pileća prsa, hobotnica, meso kozica i umak obogaćen šafranom). Glavna jela uglavnom se temelje na odrescima koje u Balonu pripremaju vrhunski. Naš je favorit biftek na posteljici od špeka koji je baš uvijek savršen. Uz tako pripremljen biftek poslužuje se pečeni krumpir, a odlično pristaje i salata od rukole. Ponuda se mijenja sezonski, a za zimske dane su osmislili kaloričnije tamne umake koji prate vrhunske mesne odreske i posebice divljač.Panna cotta sa šumskim voćem koju smo kušali u više navrata ipak nije zadovoljila budući da je krema imala suviše škrobnu teksturu. Cijene u Balonu su doista umjerene s obzirom na visoke standarde. Vinska karta je odlična, broji osamdesetak biranih butelja, uz solidnu ponudu šampanjaca. Toči se petnaestak kvalitetnih i vrhunskih vrsta vina na čaše. Za prosinac je u pripremi ambiciozna vinska karta koja će brojiti čak 117 naslova, a uz vina će biti istaknuta i godišta.

Osobna karta

Opći dojam: solidan restoran sa sasvim prihvatljivom kuhinjom i realnim cijenama
Adresa: Prisavlje 2, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 6040-918
Radno vrijeme: 11-24
Kapacitet: 80 osoba u zatvorenom i 80 osoba na terasi
Specijaliziran za: roštilj, jela ispod peke i mesne specijalitete

Autor: Darija Vranešić Bender
20. studeni 2008. u 20:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close