Jede se pola sata prije obroka: Jedna šaka ove namirnice smanjuje razinu šećera u krvi

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2023. u 10:56
Foto: Pixabay

Hranjivi sastav ove namirnice koja sadrži vlakna, mononezasićene masti, cink i magnezij rade zajedno kako bi se osigurala bolja kontrola glikemije i smanjila glad.

Dvije nove studije otkrile su da konzumiranje šake badema 30 minuta prije obroka može utjecati na smanjenje razina šećera u krvi. Jedna studija testirala je utjecaj konzumiranja badema prije obroka tijekom tri mjeseca, a druga tijekom tri dana. piše B92.

U prvoj studiji pokazalo se da je konzumiranje 20 grama badema prije doručka, ručka i večere tijekom tri mjeseca preokrenulo stanje predijabetesa na normalne razine šećera u krvi kod skoro četvrtine sudionika.

“U ovoj studiji izvještavamo da uključivanje badema (20 grama) 30 minuta prije glavnih obroka (doručak, ručak i večera) dovodi do značajnog smanjenja postprandijalne hiperglikemije i razinu inzulina”, navedeno je u izvještaju o istraživanju i dodano:

“To također dovodi do statistički značajnog smanjenja tjelesne težine, indeksa tjelesne mase, obujma struka, subskapularnih i suprailijakalnih kožnih nabora i poboljšane snage držanja. Postoji obećavajući efekta preokreta na normalnu regulaciju glukoze, sličan akarbozi i metforminu.”

Druga studija pronašla je dodatne dokaze da bademi mogu pomoći u borbi protiv predijabetesa, pri čemu su istraživači uočili smanjenje razine hiperglikemije za 18 posto, što ukazuje na poboljšanu regulaciju šećera u krvi.

“Rezultati naših studija pokazuju da bademi mogu biti ključni diferencijator u pomaganju u reguliranju razina glukoze u krvi kao dio strategije prehrane”, navodi se u ovoj studiji.

“Ovi rezultati pokazuju da jednostavno dodavanje male porcije badema prije svakog obroka može brzo i drastično poboljšati kontrolu glikemije kod ljudi s predijabetesom za samo tri dana. Konzumiranje 20 grama badema 30 minuta pre oralnog opterećenja glukozom pokazalo je značajno smanjenje šećera u krvi. Hranjivi sastav badema koji sadrži vlakna, mononezasićene masti, cink i magnezij rade zajedno kako bi se osigurala bolja kontrola glikemije i smanjila glad. Naši rezultati pružaju obećavajuću strategiju prehrane za smanjenje progresije predijabetesa i vraćanje ljudi normalnoj regulaciji glukoze”, objašnjeno je.

Komentirajte prvi

New Report

Close