U četvrtak je Europska komisija u Službenom listu EU objavila da je Rudarska greblica upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je postala 29. hrvatski proizvod iz skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nosi europsku oznaku kvalitete, a proces zaštite započeo je u ožujku 2017. godine, kada je Udruga Rudarska greblica podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.
Inače, Rudarska greblica je proizvod dobiven od ručno valjanog, tankog tijesta izrađenog od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode te punjen nadjevom od svježeg kravljeg sira. Područje proizvodnje je mjesto Rude te okolna sela u Zagrebačkoj županiji, a prema usmenoj predaji stanovnika ovog kraja, pripremale su je žene rudara još u prvoj polovici 16. stoljeća.
Osim EU zaštite, Rudarska greblica je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, a na tom je popisu odnedavno još jedna lokalna slastica. U pitanju je Samoborska kremšnita, koja je zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend. Prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnoga kulturnog dobra.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu