Svi znaju da se jaja, ako želite da ostanu svježa, ne mogu držati izvan hladnjaka. Prehrambeni tehničar Chris Beasley kaže da, iako većina hladnjaka ima mjesto predviđeno za jaja i posebno dizajnirane kutije u vratima, to nije nužno najbolje mjesto za njih. Iako možda zvuči kao suvišan savjet, Beasleyjev razlog ima smisla, piše B92.
Vrata su najtoplije mesto u hladnjaku, a ujedno su i mjesto na kom zbog otvaranja i zatvaranja, temperatura stalno varira. Zato ih je, kao i sve kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija. Savjetuje i da jaja ne vadite iz kartonske kutije u kojoj su kupljena, jer ona ima svoju svrhu. Ljuska jaja prekrivena je tisućama sitnih pora koje lako apsorbiraju neželjene mirise, ali i bakterije.
“Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije”, objašnjava Beasley.
Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u hladnjaku kvalitetu i svježinu održe barem dvostruko duže od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jednog do tri tjedna, dok u hladnjaku mogu trajati i do šest tjedana.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu