Bilo da su kajgana, tvrdo kuhana ili čak pržena, jaja sadrže obilje hranjivih tvari. Pružaju brojne zdravstvene prednosti jer su dobar izvor proteina i mogu pomoći u stvarima poput upale, održavanja zdravlja kostiju, zdravlja mozga, pa čak i trudnoće. Jedite ih za doručak, nakon treninga ili čak samo kao međuobrok tijekom dana. No, treba pripaziti što na njih stavljate i s čim ih jedete. Samo zato što su sama jaja dobra za vas, ne znači da na njih možete baciti hrpu nezdravih sastojaka, piše Eatthis.
“Jaja su snaga kad je riječ o prehrani. Od visokokvalitetnih bjelančevina koje daju do niza vitamina B koje sadrže, nema sumnje da konzumacija jaja može biti dio zdrave i uravnotežene prehrane. Ali, kada su jaja popraćena nekim sadržajem bogatim mastima/ili hrane bogate natrijem, nezdravost ostalih sastojaka može zasjeniti zdravost jaja”, kaže Lauren Manaker, autorica knjiga o trudnoći.
Zašto je jesti jaja s prerađenom hranom nezdravo
Manaker kaže da kada biste naručili jaja u restoranu, mnogi bi ih poslužili s dodatcima, primjerice nešto suhomesnato poput slanine i kobasice, kao i slani krumpir. Sama jaja izvrstan su dodatak zdravoj prehrani. Međutim, kao cjelina, jelo može biti ozbiljno bogato zasićenim mastima, natrijem i drugim nezdravim nutrijentima.
Činjenica je da ćete, sve dok pazite što još stavljate na tanjur, uživati u blagodatima jaja.
Dobra vijest je da ne morate jesti sama jaja. Ako želite pun tanjur, samo pazite da dodajete drugu hranu koja vam pruža hranjive tvari.
“Kada uživate u jajima, svakako ih jedite zajedno s drugom dobrom i hranjivom hranom poput avokada, tosta od cjelovitih žitarica ili nekog povrća”, kaže Manaker.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu