Postoje različite vrste grožđa, a glavna razlika koju vidimo je u boji. No pitanje je ima li razlike i u djelovanju na organizam? Sa stajališta količine minerala i vitamina, varijacije između različitih sorti grožđa su minimalne. Sve sorte se uglavnom sastoje od vode i bogate su fruktozom. I zeleno i crno grožđe imaju iste zdravstvene prednosti. Jedina razlika između bijelog i crnog grožđa je u tome što grožđe u tamnijim nijansama ima mnogo veću količinu resveratrola, piše B92.
Crno i crveno grožđe ima resveratrol. Resveratrol je poznat uglavnom po pozitivnom efektu na starenje. Pomaže i u kontroli šećera u krvi jer povećava lučenje inzulina u vašem tijelu.
Sjeme i kožica crvenog grožđa, osim toga, imaju i veliku količinu vlakana. Grožđe je bogato vitaminima B1, B6, B2, A i C; ima bakra, željeza, magnezija, cinka, kalija i natrija; i organske kiseline, jabučne, vinske i limunske.
U kožici crvenog grožđa koncentrirani su brojni polifenoli (prije svega resveratrol), koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, šećer u krvi, pa čak i snižavaju krvni tlak. Što se tiče kalorija grožđa, to je oko 60 na 100 grama, tako da je u pitanju niskokalorično voće.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu