Jedan od razloga za odlazak u IKEA trgovinu nije samo shopping, nego i mesne okruglice koje su svakako jedno od najpoznatijih jela iz njihovog restorana. S obzirom na to da odlazak u restoran ili shopping trenutačno nije opcija, IKEA je odlučila slijediti brojne lance restorana poput McDonalds’a i podijeliti neki od svojih recepata, kako bi ljudi omiljena jela mogli pripremiti i kod kuće. IKEA je podijelila recept za mesne okruglice koji se sastoji od šest jednostavnih koraka i pozvala obožavatelje da ga isprobaju kod kuće, a prenosimo ga u nastavku. Količina je za 16-20 okruglica.
Sastojci za mesne okruglice:
- 500 g goveđeg mljevenog mesa
- 250 g svinjskog mljevenog mesa
- 1 sitno sjeckani luk
- 1 režanj češnjaka (isjeckani ili mljeveni)
- 100 g krušnih mrvica
- 5 jušnih žlica punomasnog mlijeka
- 1 jaje
- sol i papar po želji
Sastojci za umak:
- nekoliko kapljica ulja
- 40 g mlaslaca
- 40 g običnog brašna
- 150 ml povrtne juhe
- 150 ml goveđe juhe
- 150 ml double cream
- 2 čajne žličice sojinog umaka
- 1 čajna žličica Dijon senfa
Priprema mesnih okruglica:
1. Kombinirajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa i dobro izmiješajte da ne bude nikakvih grudica. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
2. Smjese oblikujte u male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i čuvajte u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
3. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodajte mesne okruglice.
4. Kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite još 30 minuta.
Priprema umaka:
1. U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte 150 ml povrtnog temeljca i 150 ml goveđeg temeljca i nastavite miješati. Dodajte 150 ml double cream, 2 žličice sojinog umaka i žličicu Dijon senfa. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite miješati.
2. Poslužite okruglice uz kuhani krumpir ili pire.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu