Gotovo polovica onih koji jedu meso brine što će ako se vegetarijanac pojavi na njihovom roštilju – a svaki peti se osjeća ‘pod stresom ili zbunjeno’ oko toga što će poslužiti. Studija na 2000 ‘mesoždera’ pokazala je da 18 posto ne bi imalo pojma što bi poslužilo onima koji ne jedu meso, a svaki četvrti bi se osjećao nespremnim, piše Express.
Od 45 posto koji se brinu o gostima vegetarijancima ili veganima, glavni razlozi su bili ti da ne žele kupiti pogrešnu stvar i uvrijediti ih te to da se osjećaju pod pritiskom da im se pruže pristojnu alternativu. Ostatak ispitanika ne želi čistiti roštilj između kuhanja i priznaju da nisu sigurni kako kuhati biljnu hranu. Istraživanje je pokazalo i da više od trećine ispitanika odmah pomisli na meso kada je u pitanju roštilj, a 36 posto ih misli da količina biljnih opcija u supermarketima danas olakšava posao pripreme roštilja za sve ukuse.
“Istraživanje pokazuje da kada je u pitanju organiziranje ljetnih roštilja, domaćini mogu biti nesigurni što poslužiti gostima koji imaju vegetarijanske, veganske ili fleksitarijanske prehrambene potrebe.Ali danas postoji mnogo opcija za roštilj bez mesa, što znači da ne morate praviti kompromise s okusom, uključujući sočne i ukusne veganske hamburgere, sočne komade fileta i ili pak kobasice. Ako niste upoznati s kuhanjem jela bez mesa, to može izgledati zastrašujuće, ali postoje jednostavni načini da zamijenite mesne proizvode za veganske alternative u kojima će svi gosti uživati”, istaknula je Laura Mack, glasnogovornica tvrtke Garden Gourmet, koja je provela studiju.
Studija je također pokazala da je 42 post pozivalo gosta vegetarijanca, vegana ili fleksitarijanaca na roštilj – pri čemu je četvrtina onih koji su priznali da su zamolili gosta da donese svoju hranu. Trećina je ponudila mesne alternative koje se gostima nisu svidjele, a 22 posto jednostavno je zaboravilo kupiti jela bez mesa. Ipak, čak 50 posto kupilo je vegetarijanske ili veganske zamjene u kojima su njihovi gosti uživali.
Istraživanje je pokazalo i da bi trećina mesojeda istražilo najbolje alternative ako bi kupovali hranu za vegetarijanca ili vegana, dok bi 26 posto kupilo mnoštvo opcija u nadi da će im se jedna ili dvije svidjeti. Gotovo polovica ispitanika je priznala da su u prošlosti posluživali meso gostima vegetarijanaca ili vegana kada su priređivali roštilj – što je rezultiralo odlaskom gostiju (27 posto) ili bacanjem hrane (22 posto).
Također se pokazalo da gotovo polovica anketiranih nije ni sigurna da znaju koju hranu vegetarijanci mogu, a koju ne, dok je 72 posto zbunjeno time koji su začini dopušteni.
Osim što brinu o tome da zadovolje sve goste, druge brige koje ispitanici imaju prilikom priređivanja roštilja uključuju to da brinu da nisu kupili dovoljno hrane, a brine ih nedostatak mjesta u kući ako pada kiša ili da će im ponestati tanjura ili čaša.
“Moj prijedlog je da se naglasak prebaci s glavnog jela na priloge – ne samo da su ukusni, nego su ljudima često omiljeni dio obroka. Zapamtite da je hrana bazirana samo na povrću namijenjena svima – ne samo vegetarijancima i veganima. Umjesto da napravite manje količine za goste koji ne jedu meso, napravite dovoljno za sve da svi jedete isto, uz meso/ribu kao neobavezni dodatak”, savjetuje Alex Head, osnivač ugostiteljske tvrtke Social Pantry.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu