U veću posudu prosijte brašno, posolite, promiješajte i u sredini napravite udubljenje. Instant kvasac pomiješajte s malo mlijeka da se rastopi i dodajte žličicu šećera. Odmah dodajte brašnu. Zatim dodajte šećer, Vanilin šećer, jaje, maslac, naribanu koricu limuna ili Limun šećer i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
U međuvremenu pripremite umak od vanilije: na laganoj vatri zagrijte mlijeko s Bourbon vanilija šećerom do vrenja. U zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte Gussnel i malo hladnog mlijeka te sve dobro promiješajte. Dodajte u vruće mlijeko i neprestano miješajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
Kada je tijesto naraslo, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu, premijesite, formirajte u valjak, podijelite i prerežite na desetak jednakih dijelova. Svaki dio formirajte u kuglu i razvaljajte. U sredinu stavite žlicu džema od šljiva i po želji pospite cimetom. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepi i lagano među dlanovima formirajte okruglice. Okruglice složite na pobrašnjenu površinu, pokrijte ih i ostavite minimalno 20 minuta.
Na pari okruglice kuhajte 20 minuta (možete u posudi za kuhanje na pari ili u cjedilu kojeg ste prekrili gazom), obavezno poklopljene. Ili ih kuhajte u loncu kipuće slane vode oko 7-10 minuta.
Sastojci
500 g Glatkog brašna Podravka
prstohvat soli
1 Dolcela Instant kvasac
1 žličica šećera
300 ml toplog mlijeka
60 g šećera
Dolcela Vanilin šećer
1 jaje
60 g maslaca (sobne temperature)
naribana korica 1 limuna (ili 1 Dolcela limun šećer)
Za nadjev:
Pekmez od šljiva Podravka
Vegeta Maestro mljeveni cimet
Za umak od vanilije:
350 ml mlijeka
2 žumanjka
80 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
1,5 žličica Dolcela Gussnela
Za posipavanje:
mljeveni mak
šećer u prahu
Posluživanje: Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali sa šećerom u prahu.
Savjet: Budući da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 2-3.
Recept je preuzet s www.coolinarika.com
Više recepata potražite OVDJE