Gastrofej 2013: Oaza okusa u zelenilu Tuškanca

Autor: Veljko Barbieri , 25. travanj 2013. u 22:00
Gastronomska pozornica privlači podjednako svojim elegantnim interijerom i udobnim terasama, kao i profinjenim jelovnicima/PIXSELL

Dubravkin put privlači podjednako svojim elegantnim interijerom i udobnim terasama, kao i profinjenim jelovnicima koje prati i bogat izbor domaćih i stranih vina, po iznenađujuće prikladnim i prihvatljivim cijenama.

U zelenom plaštu Tuškanca, jedne od najpoznatijih zagrebačkih prirodnih oaza, u šumi u kojoj se među krošnjama još uvijek umiljavaju priče vilenjaka, patuljaka i začaranih bića iz starih agramerskih legendi, smjestio se "Dubravkin put" jedan od najpoznatijih zagrebačkih restorana.

Pod vodstvom mlade, ali već prokušane direktorice tvrtke Danijele Gajski i voditelja Željka Bročilovića – Carlosa, ova gastronomska pozornica privlači podjednako svojim elegantnim interijerom i udobnim terasama, kao i  profinjenim jelovnicima koje prati i bogat izbor domaćih i stranih vina, po iznenađujuće prikladnim i prihvatljivim cijenama. No, ova priča o jelima i jelovnicima, koja pršti bojama sezonskog povrća, voća, začinjskog bilja, salata, u ovim mjesecima šparoga i gljiva, u svim godišnjim dobima, mesa, ribe i slastica, domaće tjestenine i kruhova, ovog omiljenog okupljališta gurmana, obiteljskih i poslovnih ljudi, kao i svih ljubitelja dobre i čiste gastronomije, tu ne završava. Jer bajkoviti Tuškanac u kojem se sakrio "Dubravkin put" tražio je i prikladan arhitektonski sklad i komfor koji se na svoj način uklapa u zagrebačku zelenu oazu poštujući istovrmeno i visoke standarde koje zahjeva suvremno restoraterstvo i kuhinja, pod kulinarskom dirigentskom palicom majstora Vedrana Petranovića.

U "Dubravkinom putu" i u njegovim slijedovima i gastronomskim pričama osjeća se buđenje proljeća, ljeti ugodno osvježenje, u jesen raskoš plodova mora i kopna, zimi kada snijeg pokrije stabla i raslinje romantični kulinarski prizvuk bajke. Stoga nije ni čudno što ga je uvažena europska udruga "Jeunes restaurateurs d'Europe" ili "Mladi restorateri Europe", uvrstila na svoj europski popis među 14 probranih hrvatskih restorana, koji njeguju suvremenu kuhinju utemeljenu na izvornosti i tradiciji. No, svemu tome usprkos "Dubravkin put", restoran sa pričom iz davnina, koji je od izletišta prerastao u zagrebački gastronomski znak, sam je sebi najbolja preporuka. U njemu i oko njega gosti, zajedno sa bićima iz zagrebačkih legendi i bajke, uživaju u skladu onoga što pučki nazivamo vrsnom kuhinjim i dobrom kapljicom.   

Ljubičice 'Dubravkin put'
Služite "Pjenu od ljubičica" koju ste dobili tako što ste na pari zagrijali umješanih 20 dag vrhnja, 1 dl mlijeka, 2 žumanjka i 5 dag šećera, te povezali sa 0,25 ml  arome od ljubičica,  zajedno sa "Engleskom kremom od ljubičica" od zakuhanih po 1, 25 dl mlijeka i vrhnja 6 dag šećera, 1gr soli koje ste oprezno prelili po 3 žumanjka i potom u istoj zdjeli sve zajedno umješali u kremu i aromatirirali sa 0,25 arome od ljubičica. U "Dubravkinom putu" ljubičice služe na istom pladnju zajedno sa coulisom od malina i vanilija cremeauxom, sve ukrašeno cvijetovima od ljubičica.  

Marinirani losos sa šparogama
U vakum vrečicu položite 20 dag lososa u ploškama zajedno sa 2 grančice kopra, naribanom koricom od naranče i lumuna, solju i paprom pa pustite da se riba marinira 24 sata. Tada podijelite u 4 trisa po 6 bijelih i zelenih šparoga koje ste prethodno obarili u vreloj vodi, pa svaki tris obmotajte ploškama mariniranog lososa, pospite sa po 3 5 dag sjeckanih i pomješanih sušenih i koktel rajčica te salatom od potočarke. Služite sa umakom od kopra i limun kuglicama.   

Komentirajte prvi

New Report

Close