Gastrofej 2013: Gastronomska jahta u Novoj Vesi

Autor: Veljko Barbieri , 25. travanj 2013. u 22:00
Čim uđete u 'Gašpar' ukrcali ste se na jahtu koja iako usidrena prevozi putnike kroz pustolovinu morskih okusa i mirisa/PIXSELL

Čim uđete u “Gašpar” ukrcali ste se na jahtu koja iako usidrena prevozi putnike i oblaporne namjernike kroz pustolovinu morskih okusa i mirisa.

Oslonjen o svoje gastronomske suputnike kraljevske krvi, "Baltazar" i "Melkior", već kultna kulinarska i enološka uporišta, "Gašpar" Slobodana – Bobe i Igora Čimbura, jedinstveni je brod usidren u baroknom kaptolskom ambijentu.

Čim uđete u "Gašpar" ukrcali ste se na jahtu koja iako usidrena prevozi putnike i oblaporne namjernike kroz pustolovinu morskih okusa i mirisa. Zaobljene grede od najfinijeg drva poredane uz zidove pravi su brodski madiri, boćnjaci među kojima se ističu okrugli brodski prozori, decentno raspoređeni stolovi sa sjajnim priborom, namještaj i slike koje odmah upućuju na elegantne salone skupocijenih plovila. A na samom ulazu svježa riba koja kao rijetko gdje u Zagrebu zrcali svojim sjajnim očima među rakovima, školjkama i glavonošcima. Kad sjednete, zaplovi ova gastronomska jahta kulinarskim morem, a vrsni konobari Ivica Pisk i Ilija Lovrić iznose nizove ribljih slijedova od tatarskog steaka od tune, carpaccia od velikog zubaca, školjke iz kojih još miriše more, salte od glavonožaca, tek malo blaširane ili marinirane rakove. Iz kuhinje meštra od kužine Antonia Šelendića potom pristižu rižoti od škampi i šparoga, tijestenine sa plodovima mora i sezonskim povrćem, juhe od ribe i rakova, koje prate ovaj kuharski uzlet prema finalu krstarenja pučinom od okusa i mirisa iz podmorja.

Riba iz pećnice, u škartocu, kuhinjskom papiru za pečene, lešade i naravno riba sa gradela začinjena najboljim maslinovim uljem i naravno vrhunskim vinima koje znalački usklađuje sa svakim novim ribljim nizom europski poznati somelier Klaudio Jurčić, koji cijeloj plovidbi daje enološki obol. U "Gašparu" ste se otisnuli u sigurnu pustolovinu koja obiluje samo iznenađenjima od jednog jela do drugog, od jedne čaše vina do druge i konačno osvježavajućim desertima, od voća do nabujaka i mirisnih torti, koje pristižu kada je kopno i stara zagrebačka jezgra već na obzoru. Pa kad plovidba jednom završi teško se oprostiti od ove jahte na kojoj ste prelovili mali ocean gastronomske i enološke izvrsnosti.

Zubatac u škartocu
Na 4 lista papira za pečenje koje ste premazali sa po 1/2dl maslinova ulja položite te po 6 ploški tanko narezanog krumpira, po tri lista sirove blitve te po 1 filet od zubaca oko oko 22 dag. Narežite tada po plošku zelene i crvene paprike, 1 koktel rajčicu, po traku mrkve, tikvice i 1/2 duguljaste svježe bamije. Posolite i popaprite, podlijte sa 1/2 dl bijelog vina i još 1/3 dl maslinova ulja i zavežite kuharskim koncem papire za pečenje sa ribom i povrćem u vrčicu  ili škartoc.Pecite u pećnici 40 min na 185 stupnjeva. Služite vruče u škartocima koje ste prethodno otvorili,  položenim svaki na svom tanjuru.

Tartar od tune i šparoga sa carpacciom od zubaca
Oko 40 dag fileta od svježe divlje tune narežite na kockice te začinite sa 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sokom od 2 limuna te par kapi sojinog umaka. Posolite, popaprite i dobro promiješajte da se sve prožme. Svaku porciju umetnite u okrugli kalup u koji ste prethodno položili po 1/4 vezice očišćenih i blanširanih vrhova divljih šparoga. Tada izvucite kalup i poslužite tartar sa  toplim toastom ili prepečenim kruhom. S druge strane pladnja servirajte carpaccio od po 10 dag čistog fileta od zubaca kojeg ste izrezali na tanke ploške pa ga poslužite na klicama rikule začinjene sas 1/2 dl maslinova ulja i 0,2 dl vinskog octa. Pokapajte tada ribu sa sokom od 1 limuna, posolite, popaprite i carpaccio začinite s još s par kapi maslinovog ulja.

Komentirajte prvi

New Report

Close