Graševina je zaštitni znak erdutskih vinara u kojem uskoto kreće berba, a taj se kraj može pohvaliti i najvećom bačvom na svijetu u upotrebi. Vino iz bačve koja se puni i prazni jednom godišnje, moći će kušati i posjetitelji vinarije, javlja HRT.
“Chardonnay na našem podneblju, on je blizu, naše procjene su da će on biti za jedno pet, šest dana. Graševine će biti za nekih petnaestak dana, tehnološki je zrela i spremna za preradu”, glavni tehnolog Erdutskih vinograda Mladen Alpeza.
Ta sorta čini 70% posto proizvodnje ove vinarije na istoku Hrvatske čiji su kapaciteti manji od sedam milijuna litara. ” Proizvodnja vina je 2,5 do tri milijuna litara. Očekivanja – za nekakvih dvije godine bit ćemo 3, 5 do četiri milijuna litara”, ističe Dunja Vukmirović, direktorica Erdutskih vinograda.
Osim u podrumima, vino se čuva i u najvećoj bačvi na svijetu koja je u upotrebi. “Bačva je zapremnine koja je 75 tisuća litara i za tu bačvu biramo najbolje graševine svake godine u berbi koje će se pohranjivati u njoj odnosno odležavati godinu dana”, kaže enologinja Lidija Brodar.
Površine jednosobnog stana, načinjena je od 109 slavonskih hrastova – koji je idealan za “spavanje” zlatne kapljice. “Zbog sitnih pora koje drvo, koje su sadržane u drvetu te dolazi do tzv. mikrooksigenacije što znači da mikromolekule kisika prolaze kroz drvo ulaze u vino što ga oplemenjuje”, dodaje.
Prvo punjenje i točenje u javnosti otvara mogućnost i turistima da uživaju u vinskom nektaru. “S obzirom na to da ćemo sljedivost vina, od bačve do boce numurenirane serije od sto tisuća boca od ove godine pustiti na tržište, oni će tijekom posjeta moći kušati i vino koje je stvarno bilo u toj bačvi”, poručuje Vukmirović.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu