“Previše ljudi ne jede cjelovite žitarice, povrće, voće i sjemenke, pa radije odaberu procesuiranu i masnu hranu, šećere i sol”, navodi dr. Dana Hunnes, profesorica na školi zdravlja. Smatra da je svrha promjene definicije riječi zdravo način da konzument bolje na ambalaži razumije što odabrati i koji se nutrijenti nude, piše Ordinacija.hr.
Prema FDA, korištenje riječi “zdravo” na proizvodima može pomoći da se lakše prepoznaju oni zdravi, ali ta hrana mora zadovoljiti određene standarde. Isto tako za oznaka je dobrovoljna pa će sami prodavači odlučiti žele li označavati pakiranja oznakom i zadovoljiti posebne standarde.
Ovaj novi prijedlog za smjernice isto tako znači da namirnice koje su možda imale naljepnicu “zdravo”, poput bijelog kruha, zaslađenih jogurta ili pahuljica, možda više neće biti u tom rangu. FDA daje primjer na nekim žitaricama koji mogu sadržavati i samo malo njih a oko 1 g zasićenih masnoća, 230 mg natrija ili 2.5 g dodanih šećera.
Čini se kako je danas svima lakše podgrijati hranu iz pakiranja ili naručiti obrok nego kuhati, ali tu su i ostali faktori koji odlučuju o tome što ćemo jesti, a često je u pitanju cijena namirnice, dostupnost, edukacija i vrijeme.
Dok nove oznake na zdravim namirnicama mogu motivirati neke osobe da uzmu zdraviju namirnicu, i druge se prepreke moraju savladati da bi se poboljšala slika s prehranom. Prema riječima stručnjaka nove smjernice će vjerojatno imati više utjecaja na proizvođače hrane koji će paziti da zadovolje kriterije. Neki smatraju kako treba još puno stvari napraviti kako bi se zdrava hrana uklopila na jednostavan način u prehranu svakog čovjeka.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu