Evo gdje i kada danas možete gledati super rijetki Plavi Mjesec

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2023. u 09:50
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Prije ovogodišnjeg Plavog Mjeseca, posljednji takav događaj zabilježen je 22. kolovoza 2021.

U srijedu, 30. kolovoza, imat ćemo priliku svjedočiti jednom od najimpresivnijih i najsvjetlijih mjesečevih fenomena u godini – Plavom Mjesecu. Ovaj rijedak događaj naziva se Plavim Mjesecom i može se tumačiti na dva načina: kao treći puni Mjesec u sezoni s četiri puna Mjeseca ili, češće, kao drugi puni Mjesec koji se pojavljuje unutar istog kalendarskog mjeseca, piše Klik.hr.

Slično kao i nedavni puni Mjesec 1. kolovoza, i ovaj Plavi Mjesec bit će “super Mjesec”, što znači da će Mjesec biti u svojoj perigejskoj fazi, bliže Zemlji, te će izgledati nešto veći na noćnom nebu. U srijedu, nakon zalaska sunca, Super Plavi Mjesec će se pojaviti na istočnom horizontu. Ako vremenski uvjeti nisu povoljni za promatranje ovog prirodnog spektakla s vašeg područja, imate sreće: Astronom Gianluca Masi iz Rima, Italija, vodit će besplatni livestream događaja putem virtualnog teleskopskog projekta. Ovaj livestream započet će u 23:30, 30. kolovoza (03:30 GMT, 31. kolovoza).

S obzirom na to da mjesečev ciklus traje otprilike 29,5 dana, teoretski bismo trebali imati 12,4 puna Mjeseca tijekom 365 dana. To implicira da će se prosječno svakih 2,8 godina pojaviti 13 punih Mjeseca u kalendarskoj godini. Međutim, ova statistika nije posve precizna. Prije ovogodišnjeg Plavog Mjeseca, posljednji takav događaj zabilježen je 22. kolovoza 2021. Sljedeći Plavi Mjesec očekuje se 19. kolovoza 2024. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close