Doktorica iz Hitne upozorava: “Ovaj napitak nikako ne smijete piti po vrućini, nastat će kaos”

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2023. u 13:27
Foto: Pixabay

Kada je riječ o hlađenju namirnica, ona je savjetovala da “priroda bude naš saveznik”.

Doktorica Danijela Jevtić iz Hitne pomoći Beograd dala je savjete kako najlakše preživjeti vrućine, piše B92.

“Kada je vruće može doći do sunčanog i toplinskog udara. Razmislite o zaštiti glave, pijte puno tekućine i ne unosite supstance koje imaju nadražujuće djelovanje. Stalno ponavljamo, bez pretjerivanja s alkoholom, toplina i alkohol u kombinaciji izazivaju geometrijsku progresiju sve većeg efekta. Ovih dana imamo i veliki broj mladih ljudi u alkoholiziranom stanju i da u neznanju apeliramo na roditelje da ne ignoriraju problem ako se ponavlja svakih nekoliko mjeseci, a njihovo društvo da pozove u pomoć kada vide da situacija izmiče kontroli”, rekla je doktorica.

Kada je riječ o hlađenju namirnica, ona je savjetovala da “priroda bude naš saveznik”.

“Nemojte piti energetska pića koja će imati trenutni efekt, priroda je naš najbolji saveznik. Pijte vodu, jedite svježe voće i povrće, a zatim ribu i lakšu hranu. Treba nositi lakše materijale i nadoknaditi gubitak minerala, a onda ne treba piti energetska pića koja će imati trenutni efekt”, rekla je i upozorila da ne možemo pobijediti” Sunce ili zakone prirode, ali možemo sebi pomoći da lakše savladamo “paklene” temperature.

“Posebno budite oprezni u dijelovima dana kada se mijenja stupanj osvijetljenosti, odnosno u zoru i uvečer kada padne noć. Tada budite oprezni. Vozači i sudionici u prometu ne smiju čekati da im pozli i padnu u nesvijest, već prije nego što se to dogodi skloniti se u hladovinu ili predahnuti. Kada je riječ o kupanju, nemojte slučajno skakati u vodu, ne ulaziti punim želudcem ili pod djelovanjem alkohola i psihoaktivnih supstanci”, rekla je dr Jevtić.

Komentirajte prvi

New Report

Close