Iako postoje neki dokazi koji pokazuju da konzumacija jabučnog octa kao dodatka prehrani može poboljšati vaše zdravlje, ti dokazi su ograničeni i istraživači i dalje rade na toj temi. Ipak, ako ste jedan od onih koji redovito konzumiraju jabučni ocat, trebali biste biti svjesni nekih manje poznatih nuspojava njegove konzumacije, piše Eatthis.
Možda ćete osjetiti želučane smetnje
Jedna studija pokazala je da konzumiranje čak i malih količina jabučnog octa može uzrokovati probavne smetnje. U ispitivanju objavljenom u International Journal of Obesity, sudionici su uz doručak konzumirali piće koje je sadržavalo jabučni ocat ili napitak bez octa. Dobra strana je da su oni koji su konzumirali napitak s jabučnim octom prijavili niži apetit, ali loša strana je da su imali i znatno veći osjećaj mučnine i probavne smetnje.
Stabilizira šećer u krvi
Oni s dijabetesom možda su čuli da uzimanje jabučnog octa može pomoći u upravljanju razinom šećera u krvi, a nedavna istraživanja to potvrđuju. Analiza Journal of Evidence-Based Integrative Medicine iz 2018. analizirala je 12 neovisnih studija kako bi utvrdila nuspojave uzimanja jabučnog octa.
Istraživači su primijetili da je utvrđeno da ocat usporava pražnjenje želuca, čime se usporava probava složenih ugljikohidrata i posljedično tome izravnava razina glukoze u krvi nakon obroka. Međutim, znanstvenici naglašavaju da su trenutni dokazi još uvijek nedostatni da bi se pružio konačan dokaz učinkovitosti korištenja octa u liječenju dijabetesa.
Oštećuje zubnu caklinu
Opće je poznato da kisela pića mogu degradirati zubnu caklinu, što vrijedi i za nezdrava pića poput gaziranih pića, ali i za zdrava pića poput gazirane vode. Sličan učinak ima i octena kiselina koja je sastavni dio jabučnog octa.
Poboljšava razinu kolesterola
Iako je fokus na uzimanje jabučnog octa kao dodatka prehranu obično na detoksikaciji, postoji jedna nuspojava. Naime, neke studije koje su proučavale kako konzumacija jabučnog octa može utjecati na ljudsko zdravlje otkrile su da taj sastojak može poboljšati razinu kolesterola.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu